Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Po zakonu procesuirati negatore genocida

Negatori genocida ne iznose demokratski i zakonit sud već krše zakon, a društvo se kontaminira nazadnim, nehumanim i amoralnim ideologijama, kazali su iz SD-a

Kako je, prema Krivičnom zakoniku, negiranje genocida krivično djelo, očekujemo od Tužilaštva da procesuira one koji to krivično djelo, u javnom prostoru i sasvim neometano, pokušavaju da nametnu za legitiman vrijednosni stav, saopštile su Socijeldemokrate.

Oni smatraju da negatori genocida ne iznose demokratski i zakonit sud već krše zakon, a društvo se kontaminira nazadnim, nehumanim i amoralnim ideologijama.

Upravo na to juče, kako podsjećaju,upozorio i Centar za demokratsku tranziciju.

“Prema Krivičnom zakoniku, član 370, kaznom od šest mjeseci do pet godina kazniće se ko javno odobrava, negira ili značajno umanjuje težinu krivičnih djela genocida… na način koji može dovesti do nasilja ili izazvati mržnju prema grupi lica ili članu takve grupe, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Crnoj Gori ili međunarodnog krivičnog suda”, poručuju iz SD-a.

Iz te političke partije poručuju da se nereagovanje nadležnih na ta krivična djela ne bi shvatilo kao odobravanje, te kako se u javnom prostoru ne bi nastavilo sa nametanjem krivičnog djela kao validnog moralnog stava, potrebno je da nadležni povuku jasnu crtu između to dvoje.

“To sigurno neće uraditi „oslobodioci“, koji su i uveli ovu temu u javni prostor i ekstremizam u vrh politike. Njima je bunt protiv negiranja genocida formalni i iznuđeni čin, ali zato odgovor čitavog društva i nadležnih organa treba da bude suštinski, kako bi jednom za svagda zatvorili ova vrata u prošlost koja su nam oslobodioci odškrinuli”, zaključuju u SD-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve