Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Nasilje nije porodična stvar, na njega se ne smije žmuriti

Nasilje je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda i kao takvo predstavlja ozbiljan problem ne samo za žrtve, već za društvo u cjelini

Zaštita žena od svih oblika nasilja predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. Nasilje je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda i kao takvo predstavlja ozbiljan problem ne samo za žrtve, već za društvo u cjelini, saopštila je danas predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Raščanin, poručujući da je obaveza svih nas da ne ćutimo, zatvaramo oči i smatramo da nemamo pravo da se miješamo u nešto što je “po

Ivana Raščanin

Raščanin ističe da nas statistika opominje – svaka druga žena tokom života je bila izložena nekom obliku nasilja, a tokom prošle godine svaka peta u Crnoj Gori je bila žrtva nasilja.

“Najveći problem je što većina takvih događaja ostaje u velikoj tamnoj brojci neprijavljenih djela i što potencijalne žrtve nasilja nije su dovoljno ohrabrene da isto prijave”, navodi ona.

Dodaje da su svjesni napora koje Crna Gora kao država godinama unazad ulaže kako bi se izborila sa tim problemom.

“Ali isto tako smo svjesni da je neophodno, u cilju što efikasnijeg sprječavanja nasilja nad ženama, podsticati međusektorsku saradnju, kao i saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave pružanjem pomoći žrtvama nasilja, ali i podsticati razvoj interventnih programa i mjera koje se odnose na počinioce nasilja sa ciljem da se spriječe rizici od njegovog ponavljanja”, naglašava Raščanin.

Ona insistira na stvaranju efikasnijih oblika zaštite od nasilja, ali i na stvaranju uslova za prevenciju istog kroz različite oblike edukacije, podrške i pomoći potencijalnim žrtvama nasilja.

“Finansijska potpora, kroz osnivanje Fonda za žrtve nasilja, omogućila bi jačanje ekonomske nezavisnosti žena i bolje uslove za njihovo osamostaljenje. Ekonomska zavisnost od nasilnika obeshrabruje žene da prijave nasilje, zato ćute i trpe, ostajući godinama u začaranom krugu”, smatra Raščanin.

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata ocjenjuje su vođenje programa edukacije u osnovnim i srednjim školama o prevenciji nasilja u porodici, ali i podizanje svijesti kompletne javnosti o raširenosti ovog problema samo neke od mjera koje će omogućiti da kao društvo u cjelini učinimo sve da se svaka žena u našoj državi osjeća zaštićeno uz pružanje maksimalne zaštite, pomoći i podrške.

“Pooštravanje kaznenih mjera kroz promjenu zakonskih rješenja, omogućiće brži i efikasiji sudski proces, ali bez adekvatnog izricanja, sprovodjenja i praćenja zaštitnih mjera ne možemo omogućiti osjećaj sigurnosti žrtvi koja kroz taj mukotrpni proces prolazi. Moramo obezbijediti maksimalnu socijalnu, ekonomsku, zdrastvenu i psihološku podršku i pomoć žrtvama nasilja kroz cjelokupni proces kroz koji prolazi od trenutka kada prijavi nasilje”, poručuje Raščanin.

Naglašava da su zaštita od nasilja i prijavljivanje istog obaveza i odgovornost svih nas – nas kao pojedinaca, kao dijela institucije, kao člana šire društvene zajednice.

“Na kraju, pozdravljamo inicijative Ženske političke mreže koja je u kratkom periodu od osnivanja preuzela niz aktivnosti u cilju adekvatnijih i efikasnijih mjera u sprječavanju nasilja nad ženama. Insistriranje na izmjenama zakonskih rješenja je početna osnova za daljim unapredjivanjem žaštite žena od svih oblika nasilja. Socijaldemokrate će u punom kapacitetu podržati sve aktivnosti i inicijative koje su usmjerene na sprječavanje kršenja svih oblika ugrožavanja ljudskih prava, a prije svega na zaštitu, podrku i pomoć potencijalnim žrtvama nasilja”, zaključuje Raščanin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve