Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Ministarka zdravlja Borovinić-Bojović svjetsko rekorder u recikliranju uspjeha prethodne Vlade

Najnovija reciklaža je najava da će iduće godine predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije boraviti u Crnoj Gori, a ta posjeta je ugovorena još u aprilu 2019. godine

Ministarka zdravlja je u posljednjem stadijumu bježanja od surove realnosti da je davno trebalo da podnese ostavku i časno se vrati svojoj struci, poručili su Socijaldemokrate.

Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić-Bojović, je svjetski rekorder u recikliranju uspjeha prethodne Vlade, ocijenili su Socijaldemokrate. Kako su kazali, najnovija reciklaža je najava da će iduće godine predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije boraviti u Crnoj Gori koja će, na osnovu očekivanja, biti realizovana u okviru Samita malih zemalja.

„Ne zna ministarka zdravlja da je ovu posjetu ugovorio još u aprilu 2019. godine na Samitu malih zemalja u San Marinu prethodni ministar zdravlja, Kenan Hrapović. Bilo je predviđeno da se skup održi u Budvi, u maju 2020. godine, ali je otkazan zbog epidemiološke situacije na svjetskom nivou“, podsjetili su iz SD-a.

Potpuno je izvjesno, kako kažu, da će domaćin uvaženog gospodina Tedrosa iduće godine biti neko drugi, a ne odlazeća ministarka.

„Čitava njena posljednja ekskurzija koja podsjeća na maturske na koje idu svi iz odjeljenja (direktorka Kliničkog centra, direktor Instituta za javno zdravlje i ostali drugari), je još jedna tematska prerada onoga što je urađeno u prethodnom periodu. Priča o telemedicini i bajkovito predstavljanje Crne Gore kao telemedicinskog centra Zapadnog Balkana koji će kontaktirati sa kolegama iz Berlina, uveliko prevazilazi granice dobrog ukusa i sigurno kod uvaženih sagovornika izaziva neprijatnost koju teško amortizuje sveprisutna šefica kancelarije SZO za Crnu Goru, gospođa Mina Brajović. Podsjetimo, projekat telemedicine je otpočeo KCCG u mandatu prethodne Vlade, uz pomoć m:tela“, navodi se u saopštenju SD-a.

Dodaju da i analiza izvještaja Evropske Komisije u oblasti zaštite zdravlja, potvrđuje pravilo da se imidž trenutne postavke u Ministarstvu zdravlja gradi na eksploataciji dostignuća prethodne vlade. Napominju da su u izvještaju notirana dostignuća u okviru jedinstvenog informacionog sistema na kome se radilo posljednjih nekoliko godina.

„Pominje se da propisivanje ljekova više ne zabrinjava zbog brojnih aktivnosti koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja, a prije svega treninzima o racionalnoj upotrebi antibiotika koji su bili dio obuke za primjenu protokola inkorporiranih u softvere uz saradnju sa SZO“, istakli su iz SD-a.

Dodaju da je pohvaljen je Zavod za transfuziju krvi zbog obezbjeđivanja dovoljnih zaliha organizovanjem akcija dobrovoljnog davalaštva. „Isti onaj Zavod za transfuziju krvi čiju je direktoricu ministarka zdravlja odmah smijenila“, podsjetili su iz SD-a.

Navode i da se u oblasti transplantacije organa i tkiva spominje implementacija SOHO projekta koji će biti realizovan iz sredstava EU koje je obezbjedila prethodna postavka u Ministarstvu zdravlja zadužena za IPA projekte.

„Isti oni koji su obezbjedili i sredstva za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju, za šta ministarka zdravlja bezuspješno kači medalje na svoja prsa. Nema pohvala Evropske komisije poput onih izrečenih za potrebe Eurokaza s kraja 2020. godine, kada su poručili da će saradnja Crne Gore sa Eurotransplantom doprinijeti da se poboljša transplantaciona medicina u našoj zemlji. Vjerovatno zato što saradnje više nema. Važno je da je ministarka zdravlja hitno smijenila predsjednicu Nacionalnog koordinacionog tijela u oblasti presađivanja organa i postavila specijalizanta na ovu prestižnu poziciju“, podvukli su iz SD-a.

Pohvaljeno je, kako kažu, i jačanje dijagnostičkih kapaciteta Instituta za javno zdravlje koji su pregovarani i usaglašeni sa EU u prethodnom sazivu Ministarstva zdravlja. Prema njihovim riječima, novom sazivu je preostalo samo da otpakuje obezbjeđenu opremu.

„Kažu u izvještaju da je Crna Gora održala nisku prevalencu HIV-a zahvaljujući preventivnim servisima obezbjeđenim učešćem organizacija civilnog društva aktivnih u ovoj oblasti koje su sprovedene u cjelosti u prethodnom sazivu Ministarstva zdravlja“, istakli su iz SD-a.

U svom izvještaju Evropska Komisija jasno razgraničava djelovanje u periodu pandemije na ono kojim je rukovodio NKT, gdje se nabrajaju aktivnosti u cilju kontrole bolesti (karantini, samoizolacija, zatvaranje škola, ograničenje kretanja i policijski čas, zabrana putovanja u inostranstvo i zatvaranje većine graničnih prelaza) i period nakon rasformiranja NKT-a koji se opisuju uglavnom kroz nabavku vakcina, ne pominjući ni jedan drugi aspekt rukovođenja krizom, vjerovatno zato što ga nije ni bilo.

Dakle, zaključuju iz SD-a, kada se sve što je učinila prethodna vlada oduzme, ostaše samo dugmići, kako kaže čuvena replika iz poznatog filma.

„Ministarka zdravlja će, kao i svaki loš đak po povratku sa ekskurzije, imati priliku da se suoči sa besadržajnim rezultatima svojih jalovih putešestvija. Iz Francuske je došla sa obećanjem da će naši ljekari ići tamo na stručno usavršavanje. Do sada ni jedan nije otišao.

Iz Turske se vratila poslije 7 dana šetnje sa obećanjem da će se naši pacijenti liječiti i u državnim turskim bolnicama pored dvije privatne sa kojima postoji zaključen ugovor. Bila je impresionirana informatizacijom turskog zdravstvenog sistema, ali je svoj uništila zato što je svaki elektronski servis na primarnom nivou zdravstvene zaštite ugašen ili je njegova upotreba obesmišljena.

Iz Mađarske se vratila sa pričom o stručnom usavršavanju naših ljekara na koje niko do sada nije pošao. Iz Republike Hrvatske je došla ubijeđena da će ugovor o saradnji u oblasti transplantacije organa uskoro biti potpisan. Pacijenti čekaju već mjesecima da do toga dođe“, ističe se u saopštenju SD-a.

Jasno je, kako kažu, da fotografije sa putovanja i svijetle boje garderobe što slute na radost ne mogu biti trajna pokrivalica za sumornu epidemiološku jesen sa ogromnim brojem oboljelih i umrlih, neuspjelu imunizaciju protiv kovida uz potmuli antivakserski prizvuk dva bijedna spota umjesto snažne kampanje za vakcinaciju, utihnulu stručnu javnost Instituta za javno zdravlje.

„Ministarka zdravlja je u posljednjem stadijumu bježanja od surove realnosti da je davno trebalo da podnese ostavku i časno se vrati svojoj struci“, zaključili su iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve