Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Još jedno tajno i organizovano trošenje novca građana Crne Gore

Na sajtu ministarstva finansija, i to tek nakon objave ministra na Twitter-u, je objavljeno da je Vlada na sjednici od 16. februara usvojila Informaciju o kupovini dva aviona

I sada je crnogorska javnost preko Twitter-a ministra Spajića saznala da je Vlada kupila dva aviona, uzgred stara između 10,7 i 12,8 godina, za 21,8 miliona dolara. Opet tajno i organizovano. Na sajtu ministarstva finansija, i to tek nakon objave ministra na Twitter-u, je objavljeno da je Vlada na sjednici od 16. februara usvojila Informaciju o kupovini dva aviona. Međutim, te sjednice na sajtu Vlade nema, kao ni saopštenja sa iste, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije Crne Gore.

“Kako je ta kupovina urađena, odnosno na osnovu kojih propisa, sa koje budžetske pozicije su plaćeni avioni? Da li je to, kako neki stručnjaci kažu, previsoka cijena za avione takvih performansi i godina starosti? Da li je to državna pomoć i modalitet finansiranja koji je dozvoljen po EU pravilima i još mnogo pitanja postoji oko ovog aranžmana”, pitaju iz SD-a.

Zatim su se osvrnuli na ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, koji je kupovinu aviona predstavio kao veličanstven uspjeh i uštedu.

“Zaista je fascinirajući spin eksperta Spajića koji kupovinu aviona, zbog toga što je prijetio prijevremeni raskid ugovora o operativnom lizingu tih istih aviona jer je sadašnja Vlada ugasila Montenegro Airlines i preko 350 radnika ostavila na cjedilu, predstavlja kao veličanstveni uspjeh i uštedu. Sjetimo se kako su slavidobitno premijer i ministar finansija najavljivali novu aviokompaniju sa 0 eura troška, a već se iz budžeta platilo preko 20 miliona eura za tu novu kompaniju koja još nije ni počela da radi i koja je osnovana vjerovatno protivno pozitivnim propisima, odnosno Zakonu o privrednim društvima”, ističu u saopštenju.

Onda su poručili, da će SD tražiti i insistirati na odgovorima ovih pitanja, jer javnost svakako zaslužuje da zna sve detalje oko navedenih aktivnosti Vlade.

“Vjerujemo da će i NVO zahtijevati sve informacije povodom ovog Vladinog aranžmana. Očekujemo i od nadležnih organa da po službenoj dužnosti razmotre sve aspekte realizacije navedene transakcije Vlade u iznosu od oko 22 miliona dolara, kao uostalom i one oko “tajnog i organizovanog” zaduženja države od 750 miliona eura”, zaključuju iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve