Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: Imali smo više usvojenih inicijativa od 43. Vlade

Preciznije, Socijaldemokrate su imale sedam zakonskih i sedam skupštinskih inicjativa, koje su bile usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana, poručili su iz SD-a

U prethodnih sto dana, odnosno od formiranja 43. Vlade, više su Socijaldemokrate (SD) predložile inicijativa koje su usvojene, nego Vlada i parlamentarna većina. Preciznije, Socijaldemokrate su imale sedam zakonskih i sedam skupštinskih inicjativa, koje su bile usmjerene na poboljšanje životnog standarda građana, poručili su iz SD-a.

“Podnijet je amandman da smanjenje akciza na gorivo bude 50 odsto i on je usvojen.  Podnijet je i amandman da se definiše lista proizvoda čije se cijene mogu ograničiti (prehrambeni artikli, sredstva za ličnu higijenu, dječija hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemija, i dr.), koji je takođe usvojen. Inicirali smo i da država definiše mehanizam za praćenje smanjenja cijena usljed smanjenja PDV-a na određene proizvode, što je prihvaćeno”, saopštili su iz SD-a.

Predložili su i dopune Zakona o akcizama kako bi se, kako navode iz SD,  “zašitila konkurentnost domaćih kompanija kroz izuzeće obračuna akciza na ambalažu-prihvaćeno takođe”.

Osim navedenog, Socijaldemokrate su predložile da Skupština donese zaključak kojim poziva Vladu da bez odlaganja definiše listu proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koji je usvojen.

“Predložili smo i da Skupština donese zaključak kojim poziva Vladu da pripremi program subvencija za one privredne subjekte koji će pomenutim mjerama biti pogođeni, radi zaštite njihove konkurentnosti… I to je usvojeno… Predložili smo izmjene Zakona o PDV-u kako bi se PDV na hljeb smanjio sa 7 na 0 posto, što je usvojeno. Inicirali smo i da Vlada da finansijsku podršku izgradnji zgrade za penzionere u Podgorici, što je takođe usvojeno”, dodaju iz SD-a.

Ističu da je od posebnog značaja predlaganje izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju.

“Za mlade je od posebnog značaja to što smo predložili izmjene Zakona o stručnom osposobljavanju kako bi se mjesečne naknade korisnika povećale na 450 eura. Takođe, predložili smo izmjene Zakona o visokom obrazovanju, čime su značajno povećani krediti i stipendije. Oboje je usvojeno.Tu nijesmo stali već smo predložili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u cilju povećanja najnižih penzija od 1. septembra, usvojeno, a predložili i da Vlada predloži dinamika daljeg povećanja svoh penzija od 1. januara što je takođe usvojeno”, dodali su iz SD-a.

Osvrnuli su se i na inicirana ssalušanja nadležnih u ministarskim resorima.

“Na kraju, inicirali smo saslušanje nasležnih u zdravstvu i finansijama povodom održanja finansiranja zdravstvenog sistema, te inicirali saslušanje nadležnih iz resora rada i socijalnog staranja povodom kašnjenja isplata subvencija u zapošljavanju lica sa invaliditetom, što je takođe prihvaćeno.Za sve to vrijeme Vlada nije predložila niti jedan zakon u pravcu poboljšanja, odnosno zaštite  ozbiljno ugroženog standarda većine građanki i građana”, zaključuju iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve