Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

SD: Građanske i državotvorne snage da ne budu ikebana u manjinskoj vladi i Parlamentu

Socijaldemokrate od početka imale otvoren i jasan stav u razgovorima u vezi sa manjinskom Vladom, ali da se proces nepotrebno odužio

Građanske i državotvorne snage, koje su srušile prethodnu Vladu, treba da budu ključni faktor u manjinskoj vladi i Parlamentu, a ne bilo čija ikebana zarad nekoliko funkcionerskih pozicija. Socijaldemokrate jesu spremne da daju doprinos postizanju konačnog dogovora, ali nijesu spremne da se igraju državnim interesima, baš kao ni da se stave u ulogu dizača ruku u Vladi i Skupštini u kojima dominantnu ulogu imaju anti-NATO političke strukture diskutabilnih političkih i ideoloških svjetonazora. Jednako nijesu spremne da zaborave na potpisani sporazum o političkim i programskim prioritetima praktično svih poslanika koji su glasali za smjenu Leposavića, Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, smijenili 42. Vladu i predsjednika Parlamenta, a na osnovu kojih je trebalo da se i koncipira manjinska vlada, poručeno je  nakon sjednice Predsjedništva Socijaldemokrata (SD).

Kako je navedeno, davanje kapitalno važnih resora u Vladi onima koji “nijesu podržali niti jednu odluku jasne evropske i evroatlanske većine u Parlamentu, bilo bi neprihvatljivo”.

“A posebno bi bilo nedogovorno, naročito nakon jednog neuspjelog političkog eksperimenta, da se tim strukturama da mjesto predsjednika Skupštine, kojim se omogućava pristup osjetljivim bezbjednosnim podacima, odnosno pravo veta na odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, dok bi se građanske partije koristile kao demokratsko i evropsko pokriće”, pojasnili su iz SD.

Takođe, dodaju, konstatovano je da su Socijaldemokrate od početka imale otvoren i jasan stav u razgovorima u vezi sa manjinskom Vladom, ali da se proces nepotrebno odužio.

“Državnim interesima sigurno nećemo trgovati. Ako neko pod “približavanjima” ili “ustupcima” podrazumijeva da prihvatamo bilo čije neutemeljene zahtjeve i uslovljavanja, onda u nama nema partnera, jer bi to bilo neodgovorno prema partiji, a prije svega prema državi“, zaključili su iz SD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve