Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

SD: BIRN da preuzme odgovornost za ugrožavanje ugleda i bezbjednosti crnogorskih građana

Povući tajno spornu mapu, bez ikakvog javnog objašnjenja i zbog navodne revizije koja traje gotovo mjesec dana, nedostojno je jedne ozbiljne medijske organizacije koja pledira da bude korektivni faktor ostalima, ocijenili su iz SD-a

Ukoliko se pokaže da je BIRN trajno povukao prvu verziju mape krajnje desničarskih i ekstremistickih grupa, minimum profesionalnog integriteta jeste obaveštavanje javnosti o tome, uz izvinjenje i preuzimanje odgovornosti za ogromnu štetu koju su nanijeli targetiranim pojedincima. Povući tajno spornu mapu, bez ikakvog javnog objašnjenja i zbog navodne revizije koja traje gotovo mjesec dana, nedostojno je jedne ozbiljne medijske organizacije koja pledira da bude korektivni faktor ostalima, ocijenili su iz SD-a.

Nažalost,kako su naveli, i svi ostali koraci u objavljivanju navedene mape, govore u prilog činjenici da smo na djelu imali neprofesionalizam i ostrašćenost upravo onih koji je na to trebalo da ukazuju.

“Od metodologije identifikacije ekstremistickih i desničarskih grupa koja se pokazala nepostojećom, preko činjenice da je mapa i nakon salve kritika nedeljama ostala netaknuta, pa sve do njenog inkognito modifikovanja i na kraju potpunog uklanjanja, sve ukazuje na to da BIRN, nažalost, nije uspio da makar amortizuje štetu po sebe i ostale”, kazali su iz SD-a.

Ocjenjuju da, ništa što BIRN uradi neće opovrgnuti činjenicu da su bez jasne metodologije i prema nečijim ličnim preferencijama, ugledni građanski aktivisti na njihovoj mapi označavani ekstremistima i desničarima. Ipak, BIRN-ovo naknadno postupanje moglo je makar da bude prilog daljoj profesionalizaciji medijske scene i preuzimanju odgovornosti.

“Jer targetiranje pojedinaca i grupa bez ikakvih dokaza i bez preuzimanja odgovornosti, karakteristično za odlazećeg premijera Abazovića, moralo je da postane meta najoštrijih kritika medijskih poslenika, a ne i njihov manir”m, zaključuju iz SD-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve