Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Šćekić: Država mora da brani svoj medijski prostor

Ovakve odluke mogu poremetiti međudržavne odnose, a može se desiti i da, kaže Šćekić, Agencija iz Srbije odluči da ne emituje program iz Crne Gore. Bez obzira na sve, zaključuje da svaka država ima pravo da se štiti, što je Crna Gora uradila s razlogom

To što je Savjet Agencije za elektronske medije SAEM juče odlučio da na tri mjeseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja televizija Happy i Pink M iz Srbije, dobra je odluka, poručuje novinar Jakša Šćekić, uz konstataciju da svaka država mora da brani svoj medijski prostor. Primjećuje i da se u posljednje vrijeme zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti pravo preselilo na politički teren.

foto N1

“Moj osnovni problem sa tim emisijama su što su krajnje jednostrane, samo gostuje jedan tip ljudi, gostuju samo ljudi koji zastupaju jednu tezu, dakle vi nemate priliku da čujete nekog drugog ili iz Podgorice ili iz Srbije ko zastupa drugu stranu kada je riječ o ovim demonstracijama i nesporazuma između države Crne Gore i SCP, a vrlo često gostuju i ekstremni likovi koji negiraju postojanje crnogorske nacije”, kaže Šćekić.

On primjećuje i da nije prvi put da se crnogorska Agencija za elektronske medije žalila kolegama iz Srbije. Primjećuje i da je odluka srbijanskih organa uvijek bila ista.

“Čitava stvar se, bojim se, otela kontroli. Biće jako teško da se vrati u normalne odnose, jednostavno vidim i da je crnogorska nacionalna manjina ovdje traži od srpskog REM-a da zabrani ove iste programe. Ja mislim da od toga nema ništa, jer su se oni do sada uvijek izjašnjavali da oni nijesu telo koje se bavi uređivanjem televizijskih programa”, navodi Šćekić.

On smatra da se sa pravnog prešlo u politički teren.

“Juče je neko video da da su crkveni objekti u Srbiji, kao što je saborna crkva u Beogradu u katastarskim knjigama, zavedeni kao imovina Srbije. E sad, kako je to moguće u Srbiji, a u Crnoj Gori ne. I sad se ta pravna rasprava svela na politički teren, a što je najgore, ekstrem tog političkog terena je negiranje postojanja crnogorske nacije”, ističe Šćekić.

Ovakve odluke mogu poremetiti međudržavne odnose, a može se desiti i da, kaže Šćekić, Agencija iz Srbije odluči da ne emituje program iz Crne Gore. Bez obzira na sve, zaključuje da svaka država ima pravo da se štiti, što je Crna Gora uradila s razlogom.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve