Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Savović odgovorio Jočić: Sve urađeno u skladu sa zakonom i po preporuci Ministarstva prosvjete

On dalje pojašnjava da je u okviru druge tačke razmatran položaj razriješenih direktora u svijetlu maila koje je Ministarstvo poslalo direktorima

Nakon što je funkcionerka Demokratskog fronta Marina Jočić ocijenila da je predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović napravio ogroman posao za DPS kadrove jer je prema njenim riječima omogućio da smijenjeni direktori škola ne ostanu bez posla, reagovao je Savović i saopštio da je sve urađeno u skladu sa Zakonom i po preporuci Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Savović za CdM priča kako je tekao jučerašnji sastanak kome su prisustvovala tri predstavnika MPKNS, četiri člana Izvršnog odbora Sindikata i 40 direktora podgoričkih škola. On naglašava da je jučerašnji sastanak, kao i ranijih godina upriličen po tački 5 Granskog kolektivnog ugovora.

“Mi nismo uradili ništa mimo zakona. U okviru prve tačke našli smo dopune norme za preko 200 kolega, s čim smo izuzetno zadovoljni. To znači da će 200 porodica imati platu”, kaže Savović za CdM.

On dalje pojašnjava da je u okviru druge tačke razmatran položaj razriješenih direktora u svijetlu maila koje je Ministarstvo poslalo direktorima.

“Član 84 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju kaže da su ti ljudi razriješeni i da im se mogu naći časovi ako ih bude. Utvrdili smo u okviru te tačke da je 22 razriješena direktora već riješilo svoje norme po različitim osnovama. Na osnovu slobodnih časova samo za pet direktora časovi su pronađeni samo za ovu školsku godinu. Kakv će njihov radni sastus biti ja ne znam. Oni ako su razriješeni ne znači da im je prestao radni status. Dakle, oni su u nekom radnom odnosu”, ističe Savović.

Prema njegovim riječima uradili su ono što je posao sindikata.

“Po uputstvu maila Ministarstva mogu im se naći časovi ako ih ima. Samo pet direktora ima kojima nismo mogli da nađemo časove. Na osnovu raspoloživih časova ponudili smo im časove, i to čak ne pune norme svima. Imate direktore koji su dobili po sedam – osam časova. Toliko je bilo, ništa drugo mi nismo uradili”, navodi Savović.

Savović posebno naglašava da niti Zakon niti, Granski kolektivni ugovor ne razmatraju obavezu traženja časova nezaposlenim licima, jer se oni zapošljavaju po konkursu.

“Nigdje se ne pominje da mora biti mjesto u školi u kojoj je radi već mjesto u struci”, ističe Savović.

On poručuje: Đe je Savović bio, nije se krio.

“Dakle, ako je Savović bio na toj listi u ime nevladinog udruženja CIVIS, nije bio politički angažovan i ponosan sam na tu činjenicu. Uskoro ide reizbor u Sindikatu prosvjete Podgorice. Joćič kao i ostali za sve to ih interesuje mogu da se obrate gradskom Odboru Sindikata prosvjete. Da li bi bilo upitno da ja kažem kako su određeni direktori prije ovoga sastanka riješili svoj radni status. Ja to neću, neka ministarstvo samo to vidi”, zaključio je Savović u izjavi za CdM.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Savović odgovorio Jočić: Sve urađeno u skladu sa zakonom i po preporuci Ministarstva prosvjete – CG Vijesti
24.08.2021-21:35 21:35

[…] Aktuelno […]