Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Savković Vukčević: Predsjednički izbori odlučiće dalju sudbinu Crne Gore; Potrebna nova Vlada koja ima integritet i autoritet

Ona je najavila da će danas, najkasnije sjutra biti poznat predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista

Predsjednički izbori će odlučiti dalju sudbinu Crne Gore i uticati na parlamentarne izbore koji se očekuju. Oni će odrediti naš put i budućnost jer nam je potrebna nova Vlada koja ima integritet i autoritet, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Nela Savković Vukčević u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj televiziji.

Ona je najavila da će danas, najkasnije sjutra biti poznat predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista.

“Akcenat je na onome kako je tekao taj proces i šta očekujemo, kao i na istraživanja koja su prethodila toj odluci. Imali smo jedan ozbiljan, odgovoran odnos kao što se to uvijek čini kada je riječ o nacionalnim interesima”, rekla je Savković Vukčević.

Na pitanje da li će aktuelni predsjednik Milo Đukanović biti kandidat DPS na predsjedničkim izborima, s obzirom da ga je većina opštinskih odbora predložila, ona kaže da su odbori pokazali posebnu naklonost prema gospodinu Đukanoviću kao kandidatu za predsjednika i novom crnogorskom predsjedniku.

“Rezultati rada gradonačelnika Ivana Vukovića takođe su ga preporučivali za ovu poziciju. Činjenica da je bilo više kandidata o kojima smo govorili svjedoči o tome koliko partija ima ozbiljnih članova koji bi se zaista na jedan odgovoran način mogli baviti pitanjima koje ta pozicija zahtijeva. Nijesmo vagali o kandidatu zbog imena protivkandidata već smo osluškivali ono što je javno mnjenje”, kaže Savković Vukčević.

Može se, dodaje, čuti sa raznih strana gda su ovi izbori presudni za budućnost Crne Gore.

“Ne moraju to komentarisati samo stručnjaci, već svaki građanin nakon onoga što smo vidjeli u prethodne dvije godine sasvim jasno može da zaključi koliko će izbor na predsjedničkim nivou odrediti dalju sudbinu Crne Gore. Ne samo ličnost predsjednika koji će nas dostojno predstavljati i zastupati naše interese, sve što je naša tradicija i što je vizija naše budućnosti, nego će to uticati na neki način i na parlamentarne izbore, gdje će se sasvim jasno odlučivati naš dalji put i naša budućnost”, ističe Savković Vukčević.

Trebalo bi, kaže, da se nakon predsjedničkih dogode i parlamentarni izbori.

“Jedino nova Vlada koja će imati odnos prema svemu što se dogodilo sa jasnom vizijom onoga što nas čeka i u širem kontekstu imaće integritet i autoritet, snagu da se sa izazovima koji stoje pred sve nas nosi onako kako bi trebalo to da čini prava Vlada”, smatra Savković Vukčević.

Vjeruje da će konačno imati funkcionalan Ustavni sud koji će da rješava sva ova pitanja.

“Među onima sam koji su upućivali da će ta tehnika vladanja – osvajačka, gruba, ponekad perfidna – prilagođena okolnostima, politika hegemonije pokazati pravo lica. Ona nije nikad nestala, nije bila poražena. Imali smo priliku da čujemo kako nam se pričinjavaju velikosrpske aveti, kako su one poražene ‘91, zatim ‘45 i prethodno. Imali smo one koji su negirali da su one uopšte postojale, sve ono što se događalo u Jugoslaviji početkom devedesetih godina htjelo se predstaviti kao odbrana srpskih interesa, pravo na zajedničku teritoriju i kulturu ukupni prostor tamo gdje postoje Srbi. Zaboravljajući na to da svi pamtimo kako je prethodila jedna strategija ‘načertanije’ falsifikovanja, krivotvorenja i prisvajanja drugih istorija, irkomporiranih u srpsku, asimilacija drugih naroda, kako bi se pravila Srboslavija, a ne Jugoslavija. Kad to nije uspjelo onda su uvijek slijedili ratovi i haos. Prepoznajemo taj rukopis, mnogi su upozoravali da sprega i državnički dokumenti pokazuju jasne namjere i prosto rezultiraće i takvom direktnom političkom situacijom kakvoj svjedočimo”, naglašava Savković Vukčević.

To pokazuju, kaže, novo nepočinstva kao što je jučerašnje skrnavljenje groba Ljuba Čupića u Nikšiću.

“Ljubo Čupić je simbol crnogorskog trajanja i kad se to želi gaziti, simbol borbe protiv fašizma, simbol otpora svakome zlu. Čija je slika prikazivana u muzejima širom svijeta. Koji oslikava ono herojsko, junačko, crnogorsko, koji nosi duh 13. julskog ustanka. U tada porobljenoj Evropi, jedini plamen slobode zapaljen je u Crnoj Gori, zbog čega je dobila priznanje, jer nije čekala da to neko uradi prije nje”, zaključila je Savković Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve