Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Savković Vukčević: Posrijedi opipavanje pulsa, neprekidno smo u velikosrpskom eksperimentu

Poslanica DPS-a poručuje da se u našoj državi dešava velikosrpska surovost koja naše društvo ostavlja nijemim

Govoreći o pozivu iz policije na informativni razgovor povodom izjave o dodjeli nagrada Udruženja novinara Crne Gore glasilima i novinarima koji promovišu rat i ubijanje u Ukrajini, poslanica DPS-a Nela Savković Vukčević kaže da je takav potez u skladu sa trenutnim ambijentom u našoj državi.

“Koliko oni različitim strategijama i na razne načine ljude hoće da iscrpe, zamore i uplaše. Nemam dilemu da je to dio ukupne njihove strategije prema svemu što se suprotstavlja velikosrpskoj ideji. I uvijek kada zastupamo ono što je crnogorski interes, uvijek se jave sa komentarima da je njima nešto ugroženo. Ja nijesam sigurna da se ovim to završava, možda se samo prelazi na neke druge metode”.

Savković Vukčević u “Drugačijoj radio vezi” time komentariše i naknadnu objavu Uprave policije u kojoj informišu javnost da je, nakon analize teksta, utvrđeno da u njemu nema elemenata zbog kojih je predsjednik Udruženja novinara CG podnio prijavu. Savković Vukčević dodaje da je posrijedi “opipavanje pulsa”.

“Kad se i devedesetih kroz jezik pokušavala sprovesti asimilacija, da li da se uvede ekavica, onda se razmatralo da li da se sa tim krene naglo, pa da se direktno postavi tabla ‘Reka Crnojevića’ kao što je nekad postojala, ili da to ide kroz blaže oblike. Naravno cilj je isti, da se razjedinjavanjem jezičkog polja utopi Crna Gora. Mi smo neprekidno u nekom velikosprskom eksperimentu”, ocijenila je Savković Vukčević.

Poslanica DPS-a poručuje da se u našoj državi dešava velikosrpska surovost koja naše društvo ostavlja nijemim.

“Možda je i dobro što se to tako naglo događa, jer je logično da čovjek tada pokaže otpor”.

Istorijski put Crne Gore i Srbije, kao i naših crkava, značajno se razlikuje, napominje Savković Vukčević. Srbija je, kako navodi, pristala na ropstvo na koje Crna Gora nikada nije. Naglašava još jedan bitan momenat: Crnogorci su se uvijek jako dobro snalazili u viteškim obračunima, na bojnom polju, ali su potpuno inferiorni u podmuklim igrama manipulacija i propagande.

O jednom primjeru takvoga, prikrivenog i manipulativnog podrivanja Crne Gore, emisji Javnog servisa “Boka pomorska” čiji je sufinansijer Ministarstvo kulture Srbije, Savković Vukčević kaže da je tendencija Srbije bila oduvijek da, kako su govorili u Beogradu,”srpski orao sleti na crnogorsko more”.

“More je bilo posebno važna riječ nakon Balkanskih ratova u strategiji velikosrpskog osvajanja”.

Upitana zbog čega je Demokratska partija socijalista bila slijepa i gluva na proces pretvaranja Crne Gore u medisjku koloniju, Savković Vukčević kaže da je i sama postavljala takva pitanja, ali da je u razgovoru sa međunarodnim predstvanicima razumjela njihovu procjenu kako bi bilo bolje pustiti da se kroz medije očitaju namjere okruženja i da bi bile jasnije svima.

“Shvatam da i oni sad mijenjaju tu percepciju. Ne znam zašto se čeka da sve dođe do usijanja pa da se stvari mijenjaju. Snaga pojedinca kod nas kroz istoriju zna da bude kao snaga jedne cijele institucije. Evo pogledajte koliki je vaš radio, a kakvu su veliku moć imale vaše emisije i kako smo ih gledali i čekali i dalje to radimo, da vidimo šta je novo. To nam daje neku snagu, to pokreće, tu se usaglašavamo. Vjerujem da je ono što nas je oblikovalao učinilo naše ljude veoma snažnim i zato oni mogu da nose ono što bi upravo trebalo da rade cijeli sistemi. Zato vjerujem da ćemo se izboriti”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
30.01.2023-16:40 16:40

…bas smo stalno na srbijanski bezobrazni eksperiment…stalno proizvode apsurdne “probne balone”-tako je bilo i objavljivanje “birna” cg desnicare -tj borce za istinu i gradjanska prava…ološi sto drugo -bez stida i srama -ustvari to su oni…

Mino
30.01.2023-17:52 17:52

Ne cusmo izvinjenje policije i,j..izvinjenje. Razumijem jezik diplomata, ali tu nema nikakvog eksperimentiranja. To je brutalna agresija svim raspolozivim sredstvima, sto niti oruzani sukob ne treba iskljuciti. Posebno im je slatko udarit tamo gdje nece dobit odgovor i po tanburi.