Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Savković matirala DF: Podgorička skupština tražila spaljivanje svetitelja – Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog

“Spaljivanje ova dva svetitelja su, kao što znate, spriječile strane sile. Tako ste krajem decembra 1918. godine, simbolično napravili tri mrtvačka kovčega. Na jednom je pisalo Vasilije Ostroški, na drugom Petar Cetinjski i na trećem Crnogorska kruna. Nosili ste ih u vidu litije kroz Nikšić, napravili tri rake na nikšićkom trgu, zakopali ih. O tome je pisao i Pantelija Jovović, koji je o tome rekao da je to najveći sram na gestu zvaničnog Beograda”, napomenula je ona

Poslanica Demokratske partije socijalista Nela Savković, danas je poručila da Srpska pravoslavna crkva i prosrpske partije žele da destabilizuju Crnu Goru i sruše njen suverenitet.

foto Printscreen

“To je prava istina. To je bio i prvi član u Podgoričkoj skupštini, gdje je rečeno da se mora zbaciti suverenitet Crne Gore. Na proslavu Podgoričke skupštine pozivate uporno zajedno sa Amfilohijem“, istakla je Savković obraćajući se jednom od lidera Demokratskog fronta Milanu Kneževiću.

Savković je Kneževića podsjetila i na to da je Podgorička skupština poznata po tome jer se na njoj tražilo spaljivanje crnogorskih svetitelja -Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.

“Spaljivanje ova dva svetitelja su, kao što znate, spriječile strane sile. Tako ste krajem decembra 1918. godine, simbolično napravili tri mrtvačka kovčega. Na jednom je pisalo Vasilije Ostroški, na drugom Petar Cetinjski i na trećem Crnogorska kruna. Nosili ste ih u vidu litije kroz Nikšić, napravili tri rake na nikšićkom trgu, zakopali ih. O tome je pisao i Pantelija Jovović, koji je o tome rekao da je to najveći sram na gestu zvaničnog Beograda”, napomenula je ona.

Dodala je kako su ova tri kovčega ritualno sahranjena.

“Pa ste, umjesto da ih pospete vinom, po njiima izvodili neke fiziološke varijante. A dobro znate da su ovo crnogorski svetitelji. Vasilije je ovdje postao svecem, ovdje su ga Crnogorci prihvatili i progladsili svecem. Branili su ga devet krvavih ostroških dana. Niste tada znali za njega. Nijeste za njega znali ni 1861. godine. Tada ste htjeli da ga kopate, palite i sahranite na ovaj način. U isto vrijeme u manastiru Ostrog nalaze se ostaci Stefana Prvovjenčanog, vašeg svetitelja, koji je uz najveće počasti prenijet u Srbiju. Dakle, Sveti Vasilije do prije 100 godina nije bio vaš svetitelj, a sada jeste”, poručila je ona.

Knežević je na sve ovo kazao da je Podgorička skupština jedan od nasjvetljijih datuma u istoriji Crne Gore.

“Da nije bilo Podgoričke skupštine ne bi bilo ni Avnojevske Jugoslavije. Ne pozivajte se na Svetog Vasilija i Petroviće, jer oni vode porijeklo iz Hercegovcine”, kazao je Knežević.

Poslanici Skupštine Crne Gore nastavili su danas zasijedanje a na dnevnom redu je bio Predlog zakona o privrednim društvima. Tokom rasprave o predloženom zakonu poslanici Demokratskog fronta su komentarisali jučerašnju konferenciju za novinare predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Јоцо
19.05.2020-21:53 21:53

То је одвратна лаж. То су били предлози социјалистичких посланика, којима није придата никаква пажња. Није била тијеч о спаљивању, него о сахрањивању. Један од њих је оснивач Комунистичке партије у Црној Гори, коју ви глорификујете. Они су то предложили из идеолошких разлога, а не националних. Дакле, они су то урадили као атеисти, што их чини најсличнијима Ђукановићу. Никога она није матирала, осим што је показала своје стравично незнање.

Vukan
19.05.2020-23:37 23:37
Reply to  Јоцо

ne nije laz i postoje dokazi za ovo

Ђоко
19.05.2020-23:58 23:58
Reply to  Јоцо

Чак се провлачи име мога ђеда Милана Терића као учесника подгоричке скупштине што је немогуће јер је рођен 1921 а као и да је и један Терић учествовао у истој једноставно постоји списак учесника но таква им је сва истина а ни после рата није могао бити мој ђед јер је дошао из заробљеништва из Грчке преко Италије 1946 и живио је у Колашину таква им је сва истина

Turski Serbistan
20.05.2020-00:04 00:04
Reply to  Јоцо

Zar ti nijesi Joca?

Boško Agram
20.05.2020-00:14 00:14
Reply to  Јоцо

Kakve veze kruna crnogorska ima sa (a)teizmom?