Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet za odbranu i bezbjednost: Pronaći rješenje za izgradnju nacionalnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore

Savjet je, kako dodaju, razmotrio i Informaciju o pripremi pripadnika Vojske Crne Gore za učešće u aktivnostima odgovora na krize, u realizaciji NATO i nacionalnih vježbi

Na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost donesena je Odluka kojom se odobrava učešće jedinica Vojske Crne Gore ranga voda ili višeg ranga za tri vježbe u inostranstvu koje će biti održane tokom 2023. godine, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Takođe, Savjet je potencirao da nadležni državni organi “bez odlaganja stvore neophodne pretpostavke za iznalaženje rješenja za izgradnju nacionalnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore”.

Podsjećamo, u vili Gorica u Podgorici danas je održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. U radu sjednice učestvovali su članovi Savjeta, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik Vlade Dritan Abazović, a po pozivu ministar odbrane Raško Konjević i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

“Na sjednici je donesena Odluka kojom se odobrava učešće jedinica Vojske Crne Gore ranga voda ili višeg ranga za tri vježbe u inostranstvu koje će biti održane tokom 2023. godine. Predlog Ministarstva odbrane proistekao je iz preuzetih obaveza Crne Gore kao članice NATO-a, procesa pristupanja Evropskoj uniji, regionalnih inicijativa i planova bilateralnih saradnji sa ciljem daljeg razvoja vojnih sposobnosti i dostizanje potrebnog nivoa borbene spremnosti”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića nakon sjednice.

Savjet je, kako dodaju, razmotrio i Informaciju o pripremi pripadnika Vojske Crne Gore za učešće u aktivnostima odgovora na krize, u realizaciji NATO i nacionalnih vježbi.

“Ocijenjeno je da ispunjavanje obaveza koje proističu iz kolektivnog sistema odvraćanja i odbrane za Crnu Goru, kao odgovornu saveznicu, predstavljaju čvrst okvir u oblasti bezbjednosne saradnje u čitavom evroatlanskom prostoru. U tom smislu, neophodno je pripremati, obučavati i uvježbavati jedinice Vojske, a posebno deklarisane sastave koji su nacionalni doprinos Alijansi”, pojasnili su u saopštenju.

Za potrebe adekvatne pripreme obuke, kao i za potrebe uvođenja novih sistema naoružanja u operativnu upotrebu neophodno je, ističe se, korišćenje nacionalnog vojnog poligona u kontinuitetu.

“Zato je Savjet potencirao da nadležni državni organi bez odlaganja stvore neophodne pretpostavke za iznalaženje rješenja za izgradnju nacionalnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore”, saopšteno je nakon sjednice.

Na današnoj sjednici članovi Savjeta informisani su, kako se navodi, i o podršci Vojske Crne Gore ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata i prilikom prirodnih i vještački izazvanih katastrofa i drugih nesreća za 2022. godinu.

Savjet za odbranu i bezbjednost visoko je ocijenio doprinos Vojske Crne Gore u gašenju požara tokom prethodne sezone kao i u sprječavanju ilegalnih migracija na granici Crne Gore. Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao kadrovska i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Atko
17.10.2022-19:44 19:44

Dragi Crnogorci, gradjani CG , saplemenici i rodbino, kad vec nece nitko ,evo da vam javim ” S V E ” je u najboljem redu i da mirno spavate. knjavate i sitno prduckate. Bice sta bude. Prije no zakunjate sigurnosni pojas zakopcajte i novcanik na sigurno