Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet mladih DPS: Mladi su se jasno opredijelili za evropsku perspektivu od koje neće odustati

Savjet mladih DPS organizovao panel diskusiju ''Evropska godina mladih – crnogorska perspektiva'' i time obilježio Dan Evrope

Na sinoć održanoj panel diskusiji “Evropska godina mladih – crnogorska perspektiva“, koju je organizovao Savjet mladih DPS, u prostoru koji je do posljednjeg mjesta bio ispunjen zainteresovanim mladim ljudima, ozbilježen je Dan Evrope.

U svom izlaganju, kako navode iz Savjeta mladih DPS, ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel, govorio je o iskustvu njegove zemlje i promjenama koje su građani doživjeli, ulaskom u EU.

Boris Gandel, Foto: DPS

“Kad smo ušli u Evropsku uniju povećao se životni standard, poboljšao se kvalitet života, mnogo škola i vrtića napravili smo evropskim novcem, uspjeli da unaprijedimo infrastrukturu, prosječna plata je više nego udvostručena, 90 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja članica Evropske unije, a studenti mogu mnogo jednostavnije i jeftinije da studiraju u inostranstvu”, kazao je Gandel, govoreći o iskustvu Slovačke sa Evropskom unijom.

Ambasador Gandel, se osvrnuo na ulogu Demokratske partije socijalista, u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Istakavši njen državotvorni karakter, ambasador Gandel je kazao da niko nema sumnju da je riječ o proevropskoj partiji koja ima lidersku ulogu u ovom društvu. Ambasador Gandel je preporučio mladim ljudima da provedu jedan dio svog života u inostranstvu, da će im to donijeti neko novo iskustvo, ali je i naglasio da je za Crnu Goru veoma važno da se, nakon određenog vremena vrate, jer oni predstavljaju budućnost ove države”, naveli su iz Savjeta mladih DPS.

Prof. dr Gordana Đurović kratko se osvrnula na rezultate rade Ministarstva evropskih integracija na čijem je čelu bila, pa istakla da je Crna Gora, ipak, mnogo toga uradila na svom evropskom putu, te da je “naš interes da se ujedine proevropske snage, koje su oličene ne samo kroz partijski život, već kroz mlade, koje treba da spaja zajednička evropska budućnost”.

Gordana Đurović, Foto: DPS

“Građani Crne Gore se najvećim dijelom odnose prema Evropskoj uniji na način da mi sada ponovo moramo potvrditi naše opredjeljenje, te da s obzirom na nestabilnu situaciju u zemlji, snažnije moramo ići prema integracijama. Mi prepoznajemo da Evropska unija jeste naš spoljnopolitički strateški prioritet i u svakom aspektu budućnost koju mladi treba da žive. I za bolje zapošljavanje, i za bolje obrazovanje, i za bolji odnos sa susjedima”, poručila je Đurović.

Naučni saradnik Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore i doktorand na Univerzitetu u Berlinu, Danilo Kalezić istakao je da, kada se govori o Univerzitetu, kao srcu akademskog života, naročito jedne male države kao što je Crna Gora, “mi moramo govoriti o vrjednosnom sistemu na kojem je postavljen, te da smo, u mandatu prethodne Vlade i sadašnje uprave UCG, svjedočili da su te vrijednosti pomjerene u pravcu koji nije dobar”.

Danilo Kalezić, Foto: DPS

“Svi zajedno moramo definisati vrjednosni korpus oko kojeg ćemo da se okupimo kao društvo, a nakon toga ćemo mi lako usvajati i mehanizme, i naučne razmjene, i finansiranje iz inostranstva. Mi smo imali jedan pozitivan primjer, dok je ministarka bila prof. dr Sanja Damjanović, da su se Crnoj Gori otvorila vrata i naučnih fondova, i kulturne razmjene, i institucionalne razmjene, i da je to bio jedan ozbiljan zamah Univerzitetu. To je bio jedan put kojim je Crna Gora koračala, kako na Univerzitetu i u akademskoj zajednici, tako i u drugim aspektima. Nažalost, s tog puta smo skrenuli, tek treba da vidimo koliko i kako da se na taj put vratimo”, poručio je Kalezić.

Na kraju, dodaju, je izveden zajednički zaključak o tome da su mladi Crne Gore svjesni svoje uloge i odgovornosti koju imaju u crnogorskom društvu, da su spremni i da se nametnu i da sve što znaju daju Crnoj Gori na dar kako bi, kako kažu, “naša zemlja što brže napredovala na svim poljima, te da su se jasno opredijelili za evropsku perspektivu od koje neće odustati”.

Foto: DPS
Foto: DPS

Događaju su prisustvovali i predsjednik mladih Socijaldemokrata Crne Gore Nikola Zirojević, predsjednik mladih Socijaldemokrata Podgorice Miloš Mašković, članovi Glavnog odbora Bošnjačke stranke Damir Juković i Maida Kurtagić, predsjednik mladih podgoričke Ure Stefan Vukmanović, predsjednik NVO “Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore” David Vukićević i brojni drugi gosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve