Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet ministara EU: Nova metodologija će biti primijenjena na Crnu Goru i Srbiju

Kako se navodi u saopštenju Saveta, nova metodologija će biti primijenjena u postojeći okvir pregovaranja sa Crnom Gorom, a sa Srbijom na sljedećoj međuvladinoj konferenciji

Savjet ministara EU se saglasio da se nova metodologija proširenja primijeni na Crnu Goru i Srbiju, nakon što su obje zemlje dale pristanak.

Kako se navodi u saopštenju Saveta, nova metodologija će biti primijenjena u postojeći okvir pregovaranja sa Crnom Gorom, a sa Srbijom na sljedećoj međuvladinoj konferenciji.

Dodaju da su EU i njene članice uvijek pružale podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Kredibilna perspektiva pristupanja je ključni pokretač transformacije u regionu i iskorišćavanja prilike za zajedničku bezbjednost i prosperitet. To je ključno za promociju demokratije, vladavine prava i poštovanja osnovnih prava“, rekla je Ana Paula Zakarijas, državna sekretarka za evropske poslove Portugala.

Ističu da se nova metodologija fokusira na sljedeće elemente u Crnoj Gori i Srbiji – suštinske reforme, snažniji mehanizam političkog upravljanja, dinamičniji tempo pregovora i veću predvidljivost samog procesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve