Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Savjet Evrope: Zabrinutost zbog jačanja polarizacije na političkoj sceni Crne Gore

Prema njihovom mišljenju, zamjena svih članova Tužilačkog savjeta u Crnoj Gori i imenovanje pet novih uglednih pravnika u to tijelo, do koje je došlo prostom većinom u Skupštini, rizik su za nezavisnost Tužilačkog savjeta

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je tokom današnje sesije, uz 60 glasova za i 26 protiv, usvojila Rezoluciju o monitoringu članica SE, u kojem je riječi bilo i o Crnoj Gori. Tom rezolucijom su politički subjekti u našoj državi pozvani da rade na smanjenju polarizacije društva.

“Parlamentarna skupština je zabrinuta zbog jačanja polarizacije na političkoj sceni Crne Gore povodom pitanja nacionalnog identiteta, u državi koja je do sad uspijevala znatno da suzbije takve tenzije. Pozivamo političke stranke i lidere da ne podstiču, već da utiču na smanjenje te polarizacije”, stoji u Rezoluciji.

Prema njihovom mišljenju, zamjena svih članova Tužilačkog savjeta u Crnoj Gori i imenovanje pet novih uglednih pravnika u to tijelo, do koje je došlo prostom većinom u Skupštini, rizik su za nezavisnost Tužilačkog savjeta.

“Parlamentarna skupština pozdravlja konstruktivnu saradnju vlasti i Venecijanske komisije povodom razmatranja izmjena Zakona o tužilaštvu i Nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Parlamentarna skupština, međutim, konstatuje da zamjena svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova u parlamentu prostom većinom, predstavlja rizik za nezavisnost Tužilačkog savjeta”, dodaje se u dokumentu.

Originalni tekst rezolucije je dostupan OVDJE.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve