Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Savjet Evrope pozdravlja poziv Vlade na dijalog

Ambasador Crne Gore pri Savjetu Evrope Zoran Janković sastao se sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić kako bi joj predao pismo ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i informisao detaljnije o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica

Ambasador Crne Gore pri Savjetu Evrope Zoran Janković sastao se sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić kako bi joj predao pismo ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i informisao detaljnije o situaciji u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

foto Ilustracija

Janković je podsjetio na proceduru izrade i donošenja zakona u cilju uspostavljanja modernih standarda u oblasti vjerskih zajednica, navodeći da je njime zamijenjen zakon iz 1977. godine.

Osvrnuo se i na neprihvatljive političke poruke iz zemlje neposrednog susjedstva, slučajeve ugrožavanja nacionalnih simbola, svakodnevno plasiranje lažnih vijesti usmjerenih protiv Crne Gore, kao i pokušaje izazivanja panike, nereda i nestabilnosti u zemlji.

Generalna sekretarka SE kazala je da prati razvoj događaja u Crnoj Gori, te da pozdravlja poziv Vlade za nastavak dijaloga sa zainteresovanim stranama, ali i blagovremeno uključivanje Venecijanske komisije tokom izrade zakonskog teksta i poštovanje svih preporuka ovog tijela. Dodala je da je to od ključne važnosti za Savjet Evrope.

Pejčinović Burić je istakla da dijeli zabrinutost zbog postojanja primjera zloupotrebe slobode izražavanja, te ocijenila pozitivnim puštanje na slobodu novinara koji su privedeni zbog plasiranja lažnih vijesti, sa ciljem, kako su utvrdili nadležni organi, da ugroze javni red i mir.

Na sastanku je obostrano iskazano očekivanje da će protestne šetnje u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njihovih vjernika zadržati karakter mirnih okupljanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve