Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Savjet ASK: Vrši se neprimjeren uticaj i pritisak na nezavisne institucije

Navodi se da je inicirana dopuna tog akta planom postupanja ASK-a i kontrola obveznika primjene zakona, saglasno stepenu rizika od eventualnih kršenja zakona i zloupotreba u toku izborne kampanje

Aktuelnim medijskim istupima pojedinaca i dalje se vrši neprimjeren uticaj i pritisak na nezavisne institucije i zakonito postupanje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), čime se ugrožavaju principi vladavine prava, institucionalna stabilnost i ustavni poredak, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta ASK-a.

Kako se dodaju u saopštenju, razmatran je Plan kontrole i nadzora tokom kampanje za izbor odbornika u Skupštini Opštine Nikšić.

Navodi se da je inicirana dopuna tog akta planom postupanja ASK-a i kontrola obveznika primjene zakona, saglasno stepenu rizika od eventualnih kršenja zakona i zloupotreba u toku izborne kampanje.

“Savjet ASK-a je zatražio proaktivnije medijsko djelovanje Agencije u dijelu prezentacije nalaza kontrole i nadzora u toku izborne kampanje”, navodi se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, pozvao zainteresovanu javnost, posebno medije, nevladine organizacije i građane da Agenciji prijavljuju sumnje u eventualne zloupotrebe i kršenja Zakona u toku izborne kampanje.

Iz Agencije su kazali da su planom kontrole i nadzora za lokalne izbore u Nikšiću definisane aktivnosti koje obuhvataju redovne, proaktivne provjere poštovanja zakona i utvrđuju organi vlasti i politički subjekti u kojima će se kontrolisati sprovođenje pravila i poštovanja zabrana i ograničenja propisanih Zakonom.

Kako su naveli, cilj tih aktivnosti biće obezbjeđivanje transparentnosti upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, praćenje, evidentiranje i analiza aktivnosti i kontrola izvještaja političkih subjekata u kampanji.

Cilj tih aktivnosti, kako su dodali, je i postupanje po svim prigovorima o sumnji u kršenje Zakona, promovisanje rezultata sprovođenja Zakona i saradnja sa obveznicima Zakona i zainteresovanom javnosti.

“Povodom nedavnog Mišljenja ASK-a kojim je utvrđeno ugrožavanje javnog interesa od strane ministra pravde i ljudskih prava i odluka kojima je utvrđeno da su bivši premijer i ministri prekršili Zakon o sprječavanju korupcije, Savjet ASK je podržao profesionalno postupanje direktorice Jelene Perović i zaposlenih u ASK-u tim predmetima”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ih je Savjet ohrabrio da nastave sa jednakom primjenom zakona za sve nosioce javnih funkcija.

“Ocijenjeno je da se aktuelnim medijskim istupima pojedinaca i dalje vrši neprimjeren uticaj i pritisak na nezavisne institucije, kao i na zakonito postupanje ASK, čime se ugrožavaju osnovni principi vladavine prava, institucionalna stabilnost i ustavni poredak Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Savjet ASK-a pohvalio najavu redovnog održavanja Dana otvorenih vrata, redovnih sedmičnih sastanaka u Agenciji, na kojima će se analizirati dinamika sprovođenja Plana kontrole i nadzora, poštovanje zakonskih obaveza i ograničenja i druga pitanja značajna za kampanju.

Iz ASK-a su rekli da će sastanci biti otvoreni za predstavnike zainteresovane javnosti, koji će imati priliku da daju sugestije i prijavljuju eventualne zloupotrebe u toku izborne kampanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve