Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Savez sa Vučićem – garant izdaje i političke propasti

Iako zvanični Beograd na čelu sa Vučićem patološki želi da ostvari vjekovni velikosrpski san pokoravanja Crne Gore i asimilacije Crnogoraca, buduća vlast koju će predvoditi PES treba da bude krajnje autodestruktivno nastrojena da bi uopšte i pomišljala na aranžman sa srpskim vlastima sličan onome koji ima odlazeći premijer Dritan Abazović

Piše: Balša Knežević

Parlamentarni izbori koji su zakazani za 11. jun se približavaju, ali kampanja koju partije vode je čini se nikad blaža, i makar za sad, nema ni sjenke od žestoke retorike i međusobnog etiketiranja na koje smo navikli u nekim prethodnim izbornim ciklusima.

Iako ne jedini, svakako jedan od glavnih uzroka takve atmosfere je to što su gotovo sve liste manje-više, svjesne svoje političke snage, a najveća borba vodiće se među velikim brojem marginalnih partija i koalicija koje se bore za cenzus.

Takođe je jasno da Zapad sada igra na takozvanu centrističku koaliciju u čijem središtu bi bila Evropa sad, a lider ovog pokreta Milojko Spajić je od zapadnih nalogodavaca, koji sada suvereno kontrolišu političku scenu u Crnoj Gori, već projektovan za budućeg premijera.

Da Zapad vidi Spajića kao ozbiljan politički resurs govori i posjeta lidera PES Berlinu gdje je učestvovao na godišnjem samitu ekonomskog savjeta CDU-a i sastao se sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministrom finansija Njemačke Kristijanom Lindnerom.

Olaf Šolc i Milojko Spajić

Osim što je Zapad odlučio da ulaže u svoje najnovije igrače – PES i njihovog lidera Spajića, ni politički žestoko poljuljani srpski autokrata Aleksandar Vučić ne sjedi skrštenih ruku, već gleda kao bi mogao da ima uticaj u novoj izvršnoj vlasti u Crnoj Gori.

Srpski autokrata već pripremio taktiku

Upravo zbog toga moralo je doći do raspada DF-a da bi na neki način Milan Knežević koji je već potpuno promijenio retoriku, i njegov DNP, ali i Nebojša Medojević i njegov PzP (ukoliko pređe cenzus) dobili šanse da kao samostalni igrači budu dio vlasti. U toj računici nema četničkog pokreta Andrije Mandića – Nove srpske demokratije koja je bila glavni instrument Beograda u periodu brutalne otvorene velikosrpske hegemonije prema Crnoj Gori.

Kneževićev DNP i pored toga što ide sa Mandićevom Novom u koaliciji na izbore, i pribjegava retrogradnoj velikosrpskoj propagadni, može bez ikakvih problema nakon izbora da raskine dogovor i predstavi se kao narodna partija socijalnog centra.

Osim što indirektno preko svojih starih satelita želi da se ”ušeta” u izvršnu vlast, dokaza da je Beograd i te kako zainteresovan za Spajića ima na pretek. Lider PES je upravo zahvaljujući intervenciji Srbije bio uklonjen sa izborne liste za predsjedničke izbore, što je bilo jasno nakon što su 18. februara u kasnim časovima i usred sjednice DIK-a stigla dokumenta Policijske uprave grada Beograda, po kojima je Spajić imao prebivalište na Zvezdari.

Knežević, Vučić i Mandić u Zeti: Oproštajni ručak sa starim resursima

Srpski režim Spajiću takođe neće zaboraviti kad je u maju 2021. godine prilikom posjete Beogradu tada vidno pijanom premijeru Zdravku Krivokapiću maltene zabranio da potpiše ’’temeljni ugovor’’ sa takozvanom SPC. Spajić je tada Krivokapiću rekao da ne treba da se potpiše TU jer nije usklađen sa pravnim sistemom Crne Gore. To je jasan indikator da će Spajić, ukoliko postane premijer nakon 11. juna, biti spreman da se odupre uticaju Beograda i štiti crnogorske interese. Aktuelni predsjednik Jakov Milatović je mnogo otvorenije okrenut Beogradu, ali on je ozbiljno ograničen svojom funkcijom koja je manje-više protokolarna.

Savez sa Vučićem – put u propast

Iako zvanični Beograd na čelu sa Vučićem patološki želi da ostvari vjekovni velikosrpski san pokoravanja Crne Gore i asimilacije Crnogoraca, buduća vlast koju će predvoditi PES treba da bude krajnje autodestruktivno nastrojena da bi uopšte i pomišljala na aranžman sa srpskim vlastima sličan onome koji ima odlazeći premijer Dritan Abazović.

Prije svega, srpski autokrata Vučić nalazi se u veoma nezavidnoj situaciji jer je pod ogromnim pritiscima kako spolja tako i iznutra, a iscrpio je gotovo sve demagoške trikove kojima se do sad služio. Nakon svjedočenja  savjetnika državnog sekretara Dereka Šolea i zamjenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara pred Odborom za spoljnopolitičke odnose američkog Senata i krajnje oštrih kritika koje su upućene Vučiću i njegovom režimu, jasno je kuda se u narednom periodu mora kretati djelovanje diplomatije SAD.

Derek Šole: Senat nije štedio Vučića

Jer zapadne diplomate, umorne su od providnih laži i demagogije srpskog autokrate kojima odugovlači neizbježno priznavanje Kosova. Osim toga Vučić je u konstantnom strahu od Kremlja, a sad je u panici zbog nezadovoljstva građana Srbije koje je kulminiralo masovnim protestima. Stoga je savez sa Beogradom, a pogotovo primanje naloga i dozvola upliva srpskog uticaja, garancija za sigurnu političku propast svakome ko uđe u taj aranžman. Naravno, to se odnosi prije svega na PES i Spajića.

Izdajnik bez premca

Osim što mu se bliži politička propast i samo je pitanje vremena ko će Vučiću doći glave, Zapad ili Kremlj, treba naglasiti da postoji još jedan značajan momenat koji garantuje da saradnja sa srpskim autokratom neće biti povoljna za bilo koga ko se upušti u tu avanturu.

Jer događaji u posljednjim godinama su pokazali da ko sa  Vučićem ”tikve sadi” pouzdano može da očekuje da će biti izdat, prevaren i završiti na sudu ili u blatu.

Tako je bilo sa njegovim prvim političkim ocem četničkim vojvodom Vojislavom Šešeljom, zatim je izdao svog bivšeg najbližeg saradnika Tomislava Nikolića koji ga je i lansirao u strukture vlasti.

Prije toga je izdao Miloševića, izdao je srpske nacionaliste i takozvane ”tradicionalne srpske vrijednosti”, izdao je srpski narod južno od Ibra, izdaće i građane na sjeveru Kosova koji mu služe samo kao topovsko meso za dizanje tenzija. Pristajanjem na evropski plan za Kosovo, Vučić je izdao i ruskog diktatora Vladimira Putina, predao je Kosovo bez ostatka Albancima, izdao je Milorada Dodika sa kojim je odavno u potajnom sukobu, a rashodovao je i Andriju Mandića kojeg je odavno puštio niz vodu.

Vučić izdao svakoga sa kim je sarađivao

Na kraju treba podsjetiti i da je izdao doskorašnjeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kod kojega je zajedno sa Nikolićem dolazio u Podgoricu u novembru 2011. godine da dobije podršku za, kako je tada govorio, ”preuzimanje vlasti u Srbiji”.

Aranžman sa ”velikosrpskim đavolom”

Osim svega gore navdenog, ovom prilikom samo ćemo ponoviti da bi savez sa Beogradom značio – pripremu da Srbija kupi Luku Bar, Željeznicu, da kupe pravo od Crne Gore da grade hidroelektranu ‘Buk bijela’ čime će uništiti kanjon Tare. U paketu su naravno i EPCG i CGES. Aerodromi bi otišli partneru Dritana Abazovića iz Albanije. Crnogorska obala bi se prodavala u bescjenje.

Nakon toga bi se ’’zacementirale’’ odluke koje povlači Zakon o slobodi vjeroispovjesti i takozvani temeljni ugovor sa SPC, čime bi najvrijednija kulturna i duhovna dobra bila nepovratno prepisana okupatorskoj ispostavi Srbije – takozvanoj SPC.

Sve to ukazuje da je Vučić posvećen regionalnom hegemonizmu i ličnom bogaćenju i bogaćenju kamarile oko sebe. Svaka saradnja sa takvom osobom je svojevrsni ”ugovor sa (velikosrpskim) đavolom”, koji oko sebe širi izdaju i političku propast. Politički partneri za takvog autokratu i njegovo najbliže okruženje su samo potrošni materijal koji će biti rashodovani nakon što ne budu imali više ništa da ponude. Ostaje nada da će buduća vlast u Crnoj Gori biti svjesna toga.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

26 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
24.05.2023-12:40 12:40

Svaki drugi tekstić je propaganda protiv Srbije, crkve i Vučića. :) “Vučić izdao svakoga sa kim je sarađivao.” —> Dobro je da Milo Đukanović nije nikoga izdao i dobro je što brinete o onima koje AV planira da “izda”. Dušebrižnici …

cetinje
24.05.2023-17:51 17:51
Reply to  Merlin

Opet su nategli,a tebe ce nesrecnice veljeserbski ispanti “ocni vid”koliko te natezu,mrs u kucaru.

Merlin
25.05.2023-09:49 09:49
Reply to  cetinje

Kako se plašite Vučića i Srbije, svaki dan pišete o njemu. AV je za vas penicilin ! :)

Melancholia
24.05.2023-13:04 13:04

Odlična i objektivna analiza zasnovana na činjenicama a prognoza vrlo realna.Svaka čast Balša!!!

Life
24.05.2023-13:07 13:07

Koliko košta ova posvećenost Spajiću?

prodaniii
24.05.2023-17:48 17:48

Koštaće ih. A od Spajkija ništa. A njih će koštat i u naturi i u kešu.

cetinje
24.05.2023-17:50 17:50

Veoma intersantno “ocekivanje”Olafa Solca koji je u “svojoj”Njemackoj manjina.Pa Njemacku su “poklopili”doseljenici iz Azijskih zemalja koje “dovela”Angela Merkel i cijm je glasovima “vladala dugo”a evo je “naslijedi”partijski drug.E da se “kojim slicajem”digne Brkica tanje bi Njemci prdjeli.

Filip
24.05.2023-18:10 18:10

Koliko ste se vi ufurali da je Crna Gora nekome bitna…

Tanja
24.05.2023-19:29 19:29

Primitivni i zatucani narode Cg ode sea dance iz Cg jedan evropski festival a sad je slobodan prostor za ruralnu Gucu
Nema zaostalijeg i sujevjernijeg naroda u svijet
Gledaju porodicno zadrugu i gutaju srpske tabloidne lazi
Nema evrope samo leskovac

Merlin
24.05.2023-20:05 20:05
Reply to  Tanja

Guča je tradicionalni festival na koji dolazi stotine hiljada ljudi iz celoga sveta. Srbija ima i Exit, BITEF, BeerFest, FEST, itd. Srbija ima IT centre i izveze 1 milijardu evra IT usluga, moderne brze pruge kojima idu Švajcarski vozovi, najsavremeniju fabriku automobila, itd. Leskovac ima industriju i poljoprivredu, kao pola Crne Gore. :) Drži se ti svog “evropskog” Plava, Gusinja i Rožaja jer nisi ni blizu Leskovca. :)

Svinjogoj
24.05.2023-23:00 23:00
Reply to  Merlin

Zaboravio si bre Pope Merline(Ristovo cedo) Pice, Pevaljke,i Prasice!

Merlin
25.05.2023-09:54 09:54
Reply to  Svinjogoj

Ako ne jedeš prasetinu iz verskih razloga, za tebe ima jagnjetine !

Poltronska vibracija
24.05.2023-19:32 19:32

Trpaju prekodrinsku fukaru u autobuse za vucicev kontramiting zamislite gradjani jedne drzave idu stoka da podrze diktatora u drugu drzavu za sendvic i hiljadu dinara i to vam je srpski svet

Merlin
25.05.2023-09:56 09:56

Divno je videti da si hipnotisan vestima o Srbiji i Srbima koji te toliko plaše ! :) Važno je da smo mi posle 30 godina skinuli Mila diktatora i da se u fazi raspadanja…Videćemo nakon popisa koliko vas ima. :)

6 oktobar
24.05.2023-19:37 19:37

Proslo je vucicevo doba procice ko sloba

Merlin
24.05.2023-20:07 20:07
Reply to  6 oktobar

To su tvoje želje, ali za Vučića je glasalo 2.300.000 građana, toliko nijedan predsednik nije dobio glasova. Uz njega je većina naroda, vojska i policija..Sitni ste vi igrači za Vuleta. :)

Andric
24.05.2023-19:46 19:46

Srpska pravoslavna crkva na čelu sa urbanim rokerom Porfirijem Perićem organizuje litiju na ulicama glavnog grada gde će šetati kosti Nikolaja Velimirovića.

Ova parareligijska procesija će se održati pod motom “Za svu decu Srbije”

Merlin
24.05.2023-21:44 21:44
Reply to  Andric

Divno je što si hipnotisan vestima iz Srbije. Ti šetaj na gej paradama i za građanske gluposti, jer to je tvoj nivo.Propao ti je komunizam pa imaš problem sa identitetom.

Jelena
24.05.2023-21:21 21:21

Merline vucic vlada na strukturi straha i mafije koja drzi narod kao u tor na mitinge i neda im da izadju ranije nego ih protiv njihove volje drzi to je fasisticka diktatura,obacuju individualizam i pozivaju na kolektivni identitet za koji je determinisana mitoloska sizofrenija izmisljene istorije pa to nece jos dugo,drustvena svijest je evoluirala i ta procesija veze nema sa hriscanstvom dje je sustina budjene svijesti i individualnost covjeka a tretiranje ljudi ka te bezlicne mase je velikosrpska retrogradna fasisticka ideologija i to nema perspektivu u buducnosti tako vazda

Merlin
25.05.2023-05:53 05:53
Reply to  Jelena

Propao ti je komunizam, a sada propada i građanski Monteprkno..Odoše Milo, Draginja, Raško, Ranko…Raspadate se.

Ivana
24.05.2023-21:24 21:24

Nesrecnom merlinu je bitnija zeljeznica od slobode pa nije ni cudo sto su bili roblje tursko

Merlin
25.05.2023-04:27 04:27
Reply to  Ivana

Ahaha, u Srbiji se od komunizma, na izborima promenilo nekoliko predsednika, a u CG je diktator bio preko 30 godina na vlasti. U Titovoj SFRJ je bilo slobode kada se zbog izgovorene reči išlo na Goli otok. Bilo je “slobode” dok su bili Milo i DPS pa ste sada beda i sirotinja sa raspalim zdravstvom, zatvorenim fabrikama, bez ikakvih investicija. Pod Turcima je i CG bila kao i ceo Balkan, a tebi Turčin sada izmišlja nova slova i bistre politiku. Prava si beda i sirotinja. :)

Merlin
25.05.2023-05:56 05:56
Reply to  Ivana

Zato vas drže siromašnim da bi blejali o identitetu, gej paradama i građanskim glupostima. Kada su građani CG shvatili da se od toga ne živi, smenili su Mila diktatora.

Svinjogoj
24.05.2023-23:01 23:01

Koliko Vucic placa ovoga mucenka Merlina da se ovako blamira i virtualno prostituise?

Merlin
25.05.2023-04:30 04:30
Reply to  Svinjogoj

Verovatno plaća i 2.300.000 građana koji su glasali za njega, a vas plaćaju strane ambasade. Nikako da shvatiš da ljudi glasaju za Vučića zato ekonomski, vojno i diplomatski jača Srbiju. Počeli ste i vi nesrećnici da ga kopirate jer vidite da ne prolaze identitetske gluposti.

Merlin
25.05.2023-05:57 05:57
Reply to  Svinjogoj

Zamisli koliko možeš da budeš glup pa da veruješ u građanske gluposti i gej parade. Prođođe vam životi bistreći o identitetu.. :)