Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Sastanak parlamentarne većine bez dogovora: Stav svih partija da je trenutno stanje neodrživo, pominjani izbori do kraja godine!

Navodi da su se čuli različiti predlozi, od toga da se može ići na izbore, do toga da se mora razgovarati

Lideri i funkcioneri partija parlamentarne većine nijesu večeras postigli dogovor za rješavanje političke krize. Na sastanku je, kako su saopštili, dogovoreno da se razgovori nastave sljedeće sedmice. Ipak, zajednički je zaključeno da trenutno stanje nije održivo, a na sastanku su se pominjali i mogući novi izbori do kraja godine. Dio lidera i funkcionera smatra da je došlo do približavanja stavova, ali nijesu objasnili u kojem dijelu.

Preovladava želja svih predstavnik parlamentarene većine da se dođe do dogovora o budućnosti Vlade, kazao je lider SNP-a Vladimir Joković, nakon sastanka parlamentarne većine.

Kaže i da je stav svih da je trenutno stanje neodrživo.

“Imam osjećaj da je moguće postići dogovor”, kazao je Joković.

Joković je kazao da je sastanak parlametarne većine protekao u tolerantnoj i otvorenoj atmosferi sa željom da se svi problemu između većine i vlade prevaziđu.

Joković je kazao da već naredne sedmice očekuju novi sastanak predstavnika većine.

“Nije bilo nikakvih tenzija, što je krajnje ohrabrujuće”, naveo je Joković.

“Bilo je predloga i radikalnijih i onih koji su manje radikalni, ali imam osjećaj da preovladava potpuna želja svih da se dođe do dogovor”, naveo je Joković.

Navodi da su se čuli različiti predlozi, od toga da se može ići na izbore, do toga da se mora razgovarati.

“Preovalalo je mišljenje najvećeg dijela ili skoro svih da je ovakvo stanje neodrživo. Imam osjećaj da je moguće postići dogovor”, kazao je Joković, koji vjeruje da će do konačnog dogovora doći na sastanku naredne sedmice.

Lekić: Velika greška što se parlamentarna većina nije sastajala.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić navodi da je jedan od uzroka trenutne krize bila činjenica da se parlamentarna većina nije sastajala.

“To je bila velika greška”, kaže Lekić.

Navodi da se na sastanku težilo da se dođe do mogućeg kompromisa i sinteteze. Dodaje da su bez povišenih tonova uspjeli da ukažu na razlike.

“Dogovorili smo se i da u varijanti promjena te promjene budu na bazi pravila i na bazi dogovora. Nije se imalo razloga za veliki optimizam imajući u vidu stepen napetosti, ali ja sumiram da je sastanak bio uspješan i da je približio stavove”, naveo je Lekić i dodao da imaju ogromnu odgovornost prema građanima.

Milačić: Pominjani i izbori do kraja godine

Lider Prave Marko Milačić, kaže da je dobro što su se sastali, te da je on zastupao dijalog.

“Ako nema dijalog između parlamentarne većine i Vlade, nema rješenja”, kazao je Milačić i dodao da je predlagao sastanak sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem.

Milačić je kazao da se na sastanku čula i ideja o održavanju izbora do kraja godine, čemu se on protivi.

Lider Prave kaže i se u priču ne može ući sa ucjenama, te da cilj te partije nije da se ruši Vlada.

Mandić: Tražili smo izbor nove Vlade

Andrija Mandić iz DF-a poručio je da je taj savez nezadovoljan radom Vlade.

“Očekivali smo da će ispuniti obećanja koja su data na izborima. Mi smo se trudili da pozovemo Krivokapića i Vladu da se obrati pažnja na one ljude koji su na svojim leđima ponijeli ovu pobjedu posebno na ljude SPC. Današnja naša ideja da se bira nova Vlada naišla je na veliku podršku među ostalim kolegama iz koalicije koja čini parlamentarnu većinu. Bilo je i onih koji to nijesu podržali, koji su bili za to da se pravi rekonstrukcija, niko nije bio za to da se održi postojeće stanje”, istakao je Mandić.

,,Imali smo obećanja o demontaži režima, a od toga ništa nije bilo. Crna Gira se danas nalazi u ekonomskom sunovratu. Ima pokazatelja koji govore da je stanje danas gore nego 4. decembra, kada je izabrana Vlada”, kazao je Mandić.

Mandić je još kazao da Vlada nije potpisala Temeljni ugovor sa SPC iako je bila dužna da to uradi.

“DF je danas predočio da mi tražimo izbor nove Vlade, mi se zalažemo za to da ova Vlada koja ima podršku samo 14 poslanika, da bi trebalo da odstupi i da parlamentarna većina bira novu Vladu sa većim kvalitetom. Ako ne možemo kao parlamentarna većina da nađemo zajednički jezik, onda da idemo na izbore pa da građani CG odluče o svemu”, naveo je Mandić.

Jedino DPS može biti zadovoljan radom ove Vlade, smatra Nebojša Medojević.

“Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala mi smatramo da samim tim što je Vlada dala Zoranu Lazoviću obezbjeđenje, govori o tome kakav ova Vlada ima pristup prema organizovanom kriminalu”, kazao je on.

Knežević: Da sam na mjestu Krivokapića nakon ovog sastanka bih podnio ostavku

Milan Knežević poručio je da je DF predložio da je potrebno formirati novu Vladu sa parlamentarnom većinom i manjinskim narodima.

“Da sam na mjestu Krivokapića ja bih poslije ovog sastanka podnio ostavku. Za izlazak iz ove krize neophodno je da se izabere nova Vlada”, naveo je Knežević.

Na sastanaku su bili predstavnici DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, lider SNP-a Vladimir Joković, Miloš Konatar iz GP URA, Boris Bogdanović (Demokrate), predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić, lider DEMOS-a Miodrag Lekić, Marko Milačić iz Prave CG, Srđan Pavićević (Civis), Danilo Jokić, kao i Dušan Slijepčević (Ujedinjena Crna Gora). U 18:00 sati sastanak je napustio Boris Bogdanović, a umjesto njega su ušli predsjednik Demokrata i Skupštine Aleksa Bečić i poslanik ove partije Momo Koprivica.

 

foto CDM
FOTO CDM

Na sastanak nije bio pozvan premijer Zdravko Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
DarkoPG_CG
24.06.2021-21:45 21:45

Oce li nas Bog pogledat da se ti izbori raspisu. Da vas Milaš razbuca ka bugarsku skupstinu. Ja mislim da se molite da DPS uzme vlast jer se ne umijete snać. Vikah ja moj Rukoljube, MNOGO JE MAČKU GOVEĐA GLAVA. No ne znam sto ce činjet ovaj Milačić kad mu dragu lepetnu sa pozicije, a taman se navikla bila.
Jednom bilo pa se ne ponovilo. Pih
Nek je vječna

Vojvodina
25.06.2021-00:01 00:01

Ove u VISEGRAD preselit kod DODIKA- u VLADU-Andrija Mandić, Milan Knežević Nebojša Medojević, Vladimir Joković, Miloš Konatar Boris Bogdanović Maksim Vučinić, Miodrag Lekić, Marko Milačić Srđan Pavićević Danilo Jokić, Dušan Slijepčević– ne zna se koji je gori od goreg oni su propast za CRNU GORU!!