Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sastanak delegacija Crne Gore i NATO: Crna Gora unaprijedila odbrambene sposobnosti

Crna Gora kao NATO članica, značajno je unaprijedila svoje odbrambene sposobnosti u skladu sa nacionalnim i savezničim obavezama, konstatovano je na danas okončanom dvodnevnom sastanku delegacija Crne Gore i NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane

Crna Gora kao NATO članica, značajno je unaprijedila svoje odbrambene sposobnosti u skladu sa nacionalnim i savezničim obavezama, konstatovano je na danas okončanom dvodnevnom sastanku delegacija Crne Gore i NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Ovaj, treći sastanak, održan u Podgorici, dio je finalne faze petogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), započetog 2016. godine, sa ciljem sagledavanja cjelokupnih odbrambenih sposobnosti Crne Gore kao NATO članice, kao i stepena implementacije preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Delegaciju NATO predvodio je direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Savero (Paul Savereux), a Crne Gore, u kojoj je bilo predstavnika više državnih institucija, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, general-major Rajko Pešić.

“Stavovi sa sastanka će predstavljati osnovu za segment posvećen Crnoj Gori u izvještaju o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, a koji će biti usvojen na sastanku ministara odbrane u junu ove godine.

Savero je pohvalio napore koje Crna Gora ulaže u cilju daljeg jačanja svojih odbrambenih sposobnosti i stvaranja uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Generalni direktor Rajko Pešić je istakao da će Ministarstvo odbrane i dalje ostati posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, te da ulaže napore u konstantno jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti. Takođe je naglasio da će maksimalni napori i dalje biti usmjereni na unaprjeđenje odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, u cilju dosljednog ispunjavanja savezničkih obavez”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve