Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sastanak crnogorske dijaspore sa predstavnicima Liberalne partije

Predstavnici dijaspore inicirali održavanje sastanaka sa predstavnicima političkih partija koje pripadaju crnogorskom bloku u želji da se što aktivnije uključi i maksimalno doprinese izlasku iz političke i društvene krize u kojoj se nalazi naša matična država

U želji da se što aktivnije uključi i maksimalno doprinese izlasku iz političke i društvene krize u kojoj se nalazi naša matična država, predstavnici dijaspore inicirali su održavanje sastanaka sa predstavnicima političkih partija koje pripadaju crnogorskom bloku, ocijenjeno je na sastanku crnogorske dijaspore sa predstavnicima Liberalne partije.

Nakon sastanka sa predstavnicima više partija građanskog bloka održali smo sastanak sa predstavnicima Liberalne partije, prisutni su bili potpredsjednik LP Zdravko Šoć, generalni sekretar LP Esko Šainović i portparol i predsjednik mladih LP Amar Borančić.

“Ispred dijaspore sastanku su i ovoga puta prisustvovali dr Nenad Popović, jedan od osnivača udruženja MonteHess iz Frankfurta i prvi predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom, predstavnik crnogorske dijaspore iz BiH Mirza Redžić, aktuelni član Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore i u ulozi organizatora sastanaka Emira M. Ličina, predsjednica udruženja MonteKöln iz Kelna i predsjednica eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, institucionalnoj krizi i sistemskoj nebrizi o dijaspori, te pokušajima njenog udaljavanja i prekida saradnje sa Crnom Gorom. Takođe je govoreno i o ulozi i uticaju dijaspore na crnogorsko društvo i načinima za unapređenja djelovanja dijaspore i njene podrške matičnoj zemlji u kontekstu aktuelnog političkog momenta.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori Šoć je kazao da je situacija vrlo teška, da su napadnute sve vitalne institucije Crne Gore, da je vlast u prethodne dvije godine sve urušila, te da je u suštini opstala jedino institucija predsjednika države, a da sada imamo priliku da gledamo kako neustavno pokušavaju i njega da smijene.

“Naglasio je da je Liberalna partija uvijek bila na braniku državnih interesa i da su uvijek podržavali sve one koji isto tako misle i djeluju. Nada za poboljšanje situacije je po njegovim riječima u narednim izborima”, navodi se u saopštenju.

Govoreći o ulozi koju dijaspora ima i može imati u odnosu na sutuaciju u Crnoj Gori, Šainović je naglasio da Crna Gora ne može bez njene dijaspore, uvijek pa i kad je bilo najteže dijaspora je odgovorila na pravi način, kao što je to bilo 2006 godine.

Oštro je osudio vlast u protekle dvije godine, a u vezi oduzimanja biračkog prava, pa samim tim i državljanstva, prenio nam je da će se LP boriti protiv toga, kao što je predsjednik partije Popović to u Parlamentu CG više puta činio.

Govoreći o predstojećim izborima istaknuto je da će lokalni izbori biti održani 23.09. Borančić je naglasio važnost ovih izbora i istakao da je koalicija koju su podržali vrlo ozbiljna, te da su konačno ujedinjenjem svih procrnogorskih partija pokazali odgovornost, što je ujedno bio njihov prijedlog već duži period.

“Smatra da je ovom koalicijom u prvi plan stavljen interes države Crne Gore i njene evropske budućnosti. Borančić je vrlo optimističan i vjeruje da će ovim ujedinjenjem vratiti Crnu Goru na pravi put, te rješavati one probleme koji su nastali uz pomoć crkvenih revolucija, nacionalističkim alternativama i tome slično”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kizami
30.09.2022-10:07 10:07

A srpska dijaspora u Crnoj Gori na vlasti već dve godine uništava sve pred sobom.

E viva
30.09.2022-10:11 10:11

Andrija Popović nas najviši liberal i najveći živi um među ljudima montegrističkog pokreta mora je da učestuje u ovome.Naša dijaspora ga obožava.