Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Šaranović: URA vraća DPS, Marović: DPS ostaje u opoziciji

Kad su u pitanju opcije za izlazak iz krize, Marović je rekla da su izbori uvijek rješenje, ali da ne misli kako bi oni bilo što novo donijeli, te da bi bio isti odnos političkih snaga

U Jutarnjoj debati Televizije Crne Gore (TVCG) argumente su u vezi s konceptom manjinske vlade i eventualnog izlaska iz političke krize ukrstili potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović i poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

Sagovornici Bojana Terzića imali su oprečne stavove o tome da li koncept manjinske vlade ujedno znači i povratak Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast.

I dok Šaranović smatra da su građani na izborima pokazali da žele DPS u opozicione klupe, Marović je istakla da je tome upravo doprinio Građanski pokret URA, zahvaljujući kojem je vlast Mila Đukanovića smijenjena na izborima 2020.

Kad su u pitanju opcije za izlazak iz krize, Marović je rekla da su izbori uvijek rješenje, ali da ne misli kako bi oni bilo što novo donijeli, te da bi bio isti odnos političkih snaga.

Šaranović je rekao da je za Demokrate u opticaju svako rješenje koje je u skladu s izbornom voljom 208.000 građana na posljednjim izborima: “Ako Ura želi da se vrati na zalaganja – borbu protiv DPS, neka se javno obavežu da se DPS neće vratiti na vlast”.

Demokrate su za izbore, kaže Šaranović, ako je to jedino rješenje u ovim okolnostima.

Marović navodi da će o manjinskoj vladi razgovarati sa svim partijama. Istakla je da manjinska vlada, kao model za prevazilaženje krize, nije izuzeo nikog kad su u pitanju razgovori i podrška.

“Što se tiče same vlade, bili smo izričiti da u njoj neće biti ni DF-a, ni DPS-a”, rekla je Marović, navodeći da razgovori podrazumijevaju i Demokrate.

Poslanik Demokrata, Šaranović, rekao je da prijedlog Ure zadire u temelje izborne volje građana na izborima 2020.

“Da bismo bili sagovornici na ovu temu, neophodno je da prvo daju pisano obavezivanje da ovo ne podrazumijeva bilo kakav vid saradnje s DPS-om, da povuku potpise sa onog spiska s DPS-om koji formalno ruši izbornu volju, a nakon toga možemo da razgovaramo o svemu”, istakao je Šaranović.

On navodi da su građani tražili promjene i da DPS bude u opoziciji.

Marović, sa druge strane, kaže da je istina da su građani glasali za promjene i da DPS ode u opoziciju, navodeći da se ovim modelom ne vraća DPS na vlast, te da nema nikakvog političkog angažmana s DPS-om.

“URA ne planira saradnju s DPS-om, oni neće biti dio vlade. Što se tiče izborne volje građana, građani su glasali i za GP URA. I do sad smo imali tijesni rezultat između opozicije i DPS-a, ali nije bilo uslova za smjenu DPS-a. Prvi put je URA na stranu partija sa kojima ne dijelimo iste ideološke vrijednosti i zahvaljujući nama je DPS otišao u opoziciju”, rekla je Marović.

Model koji predlaže URA je, kaže Šaranović, nešto što rastura demokratiju i izbornu volju građana. On je optužio GP URA da pokušava DPS da vrati na vlast, što je Marović negirala.

Ona tvrdi da niko ne bi trebalo da ima nešto protiv koncepta koji nudi URA, a koji se, kako je rekla, odnose na potpisivanje Temeljnog ugovora, nastavak projekta Evropa sad, odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i intenziviranje evropskog puta.

“Mi ne želimo da dijelimo građane na građane prvog i drugog reda. Ovo je građanska država, iako ovih dana ne bismo mogli da to čuti sa protesta koje vi podržavate, koje podržavaju ministri u vladi, na kojima se mogu čuti fašističke izjave koje su vama potpuno u redu”, rekla je Marović.

Šaranović je to, sa druge strane, negirao, i poručio da se Demokratska Crna Gora ogradila od izjava pojedinca.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Smece
25.01.2022-10:21 10:21

Po SESELJEVOM uceniku Saranovicu Mogu da rade st oce protestovali I pogrdnih rijeci uputili CETNICI URI  da pas nebi izasra sad oce da potpisu da nece radit nista sa DPS e budalo poremecena oces potpis a znas da su svi bili u koaliciju sa DPS vi njima poslije ovakvih uvreda  NE TREBATE na sve ste spremni Cetnicki Demokrate i sto poserete pojedete poslije onakvih uvreda upucenih GOS-ABAZOVICU i drugim manjinama!