Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaranović: DPS vrši pritisak na birače

Demokratska Crna Gora nastavila je da predlaže konkretna rješenja za kreiranje ambijenta za prve, fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore, saopštio je danas Danilo Šaranović, poslanik Demokratske Crne Gore

Demokratska Crna Gora nastavila je da predlaže konkretna rješenja za kreiranje ambijenta za prve, fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore, saopštio je danas Danilo Šaranović, poslanik Demokratske Crne Gore.

Danilo Šaranović

On je dodao da su na jučerašnjoj sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, predložili peto od 100 rješenja Demokrata, koje treba da obezbijedi podizanje nivoa zaštite principa slobodnog opredjeljivanja birača na biračkom mjestu.

“Članovi biračkog odbora po prirodi stvari odlično poznaju birače iz svoje mjesne zajednice i u stanju su da ih jednostavno prepoznaju i identifikuju prilikom glasanja. Na osnovu toga DPS vodi paralelne evidencije ko je glasao, a ko nije. Nakon toga se, prema unaprijed pripremljenom planu, vrši pritisak na pojedine birače da izađu na biralište i daju svoj glas vladajućoj partiji čiji su ih agenti primorali da iskoriste pravo glasa. Partijski vojnici DPS-a, ukoliko dolaze iz date mjesne zajednice, a članovi su biračkog odbora u zahvatu te mjesne zajednice, u stanju su, a to i sistematski rade, da partijski aktivizam iz svojih partijskih ćelija na dan izbora prenesu na biračko mjesto i da tu sprovode partijske zadatke, umjesto da sprovode zakon. Ukoliko članovi biračkog odbora dolaze iz mjesne zajednice koja je u zahvatu datog biračkog mjesta, zahvaljujući partijskim vojnicima DPS-a dolazi do pretvaranja biračkog mjesta u svojevrsni partijski punkt”, naveo  je Šaranović.

On je kazao da što su birači više poznati članovima biračkog odbora, to je manja vjerovatnoća neutralnog odnosa biračkog odbora i manja usmjerenost na poštovanje zakonskih normi o kontroli izbornog procesa.

“To je u interesu DPS-a koji ne želi kontrolu izbornog postupka, već želi i sprovodi svih ovih 30 godina kontrolu birača. Upravo su to ključni razlozi za predlaganje rješenja da članovi biračkog odbora ne mogu biti stanovnici date mjesne zajednice koja je u zahvatu tog biračkog mjesta. Ta mjera je u funkciji slobodnog postupka glasanja”, rekao je Šaranović.

Po njegovim riječima, benefiti predloženog rješenja su:

“1. podizanje nivoa zaštite principa slobodnog opredjeljivanja birača;

2. eliminisanje veoma izraženog mehanizma za kontrolu birača;

3. eliminisanje ključne pretpostavke za vođenje nedopuštenih evidencija o biračima koji su izašli na birališta;

4. eliminisanje značajne mogućnosti za vršenje pritiska i drugih neprimjerenih uticaja na birače na samom biračkom mjestu i

5. dodatna prevencija kupovine glasova, ucjena birača i drugih izbornih zloupotreba”, naveo je Šaranović.

Poslanik Demokrata je kazao da ovakvo rješenje zajedno sa glasačkim listićem kojeg su prethodno prezentovali i načinom otkidanja glasačkog kupona zajedno sa rješenjima koja će predložiti u narednom periodu obezbijediće potpuno slobodno izjašnjavanje građana na biračkom mjestu sa apsolutnom zaštitom tajnosti glasanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve