Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaranović, Brajović i Raičević na Rose Roth sastanku

Ovaj sastanak pod nazivom: ''Evroatlantske integracije, Partnerstvo za mir i put naprijed u preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu'', realizuje se u saradnji Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-a, Narodne skupštine Republike Srbije i Centra za Demokratsku Kontrolu Oružanih Snaga iz Ženeve (DCAF)

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u sastavu Danilo Šaranović, šef Delegacije i članovi – Vladan Raičević i Ivan Brajović, učestvuje u radu 101. Rose Roth sastanka Parlamentrane skupštine NATO-a, koji se održava od 15. do 17. novembra 2021. godine, u Beogradu.

Ovaj sastanak pod nazivom: “Evroatlantske integracije, Partnerstvo za mir i put naprijed u preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu“, realizuje se u saradnji Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO-a, Narodne skupštine Republike Srbije i Centra za Demokratsku Kontrolu Oružanih Snaga iz Ženeve (DCAF).

Prvog dana Seminara, u dijelu otvaranja skupa, pod moderacijom Dragana Šormaza, šefa delegacije Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u kontekstu obilježavanja 15. godišnjice pristupanja Partnerstvu za mir, nakon pozdravne riječi, učesnike su uvodnim obraćanjima pozdravili: Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije, predsjednik PS NATO-a Džerald Konoli putem video obraćanja, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, Urs Šmit, ambasador Švajcarske u Srbiji, dok se putem video linka u rad sastanka uključio i Mirča Džoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

U uvodnom dijelu sastanka, bilo je riječi o razvojnom putu NATO politike partnerstva i proširenja, saradnji NATO-a sa Republikom Srbijom i državama Zapadnog Balkana, ostvarenim rezultatima u vezi sa tim, kao i o planovima za predstojeći period.

Uslijedilo je vrijeme opredijeljeno za pitanja i odgovore, tokom kojeg je u najznačajnijem dijelu istaknut značaj učešća Srbije u NATO programu -Partnerstvo za mir, zajedničkog i združenog djelovanja članica i pridruženih članica NATO saveza u iznijetom kontekstu, pružanja snažne podrške sistemu kolektivne bezbjednosti svih učesnika i kontinuirane izgradnje kapaciteta u cilju dostizanja postavljenih ciljeva.

Diskusija učesnika, ovom prilikom, bila je posvećena i pitanju politike proširenja Alijanse na području Zapadnog Balkana, tekovinama ovog procesa posebno uvažavajući značaj dostizanja uslova za punopravno članstvo i napora koje države aspiranati u vezi sa tim.

U nastavku rada 101. Rose Roth sastanka posvećenog temi: „Srbija u Evro-atlantskoj zajednici: Dosadašnji razvojni put“, pod moderacijom potpredsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a Atile Mesterhazi iz Mađarske, predstavljena je saradnja Republike Srbije s NATO-om u okviru izlaganja Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Republike Srbije i Petka Dojkova, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bugarske u Republici Srbiji, a uslijedilo je vrijeme opredjeljeno za diskusiju učesnika po temi.

Završnicu prvog dana 101. Rose Roth sastanka, u okviru panela po temi: „Razvojni odnosi Srbije sa Evropskom unijom“, pod moderacijom Mimi Kodeli, potpredsjednice Parlamentarne skupštine NATO-a, obilježilo je obraćanje Emanula Žiufre, ambasadora i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji izlaganjem o „Budućim perspektivama Zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji“, a potom je Srđan Majstorović, predsjednik Upravnog vijeća Centra za evropsku politiku (CEP) iz Beograda i član Savjetodavne grupe za politiku Balkana u Europi -BIEPAGgovorio na temu: „Pristupni put Srbije Evropskoj uniji i regionalni kontekst“.

Uslijedila je diskusija učesnika koja je u najznačajnijem tretirala pitanja politike proširenja Evropske unije, parlamentarne dimenzije procesa, rezultata evropskih i evroatlanstkih integracija u proteklom periodu, te perspektiva država Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji.

Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, rezultatima reformi državne uprave, pitanju unifikacije na Zapadnom Balkanu, a poseban osvrt je učinjen na pitanja borbe protiv korupcije i ostvarenih rezultata u vezi sa tim i izazova sa kojima se Republika Srbija suočava u ovom procesu, te načina za njihovo prevazilaženje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve