Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Šaranović: Birački spiskovi da budu sa fotografijama

Kaže i da Centralni birački spisak treba da sadrži i odgovarajući softver za uparivanje fotografija koji dvostruke fotografije detektuje skeniranjem lica iz centralne baze biračkog spiska

Demokratska Crna Gora predložila je tri rješenja za, kako navode zaustavljanje mehanizma “fantom birača”, na narednim izborima. Jedno od rješenja, koje predlažu Demokrate, je da birački spiskovi sadrže fotografije birača.

Danilo Šaranović

“Predlog Demokrata je da birački spiskovi ubuduće budu koncipirani na način da sadrže imena i prezimena birača, tačnu adresu, broj zgrade, ulaza i stana, pol, jedinstveni matični broj građanina, datum upisa ili promjene, mjesto za potpis birača i fotografiju birača u boji dimenzija 3×3,5cm koja ne smije biti starija od pet godina”, naveo je Danilo Šaranović poslanik Demokrata.

Kaže i da Centralni birački spisak treba da sadrži i odgovarajući softver za uparivanje fotografija koji dvostruke fotografije detektuje skeniranjem lica iz centralne baze biračkog spiska.

“Kompletna elektronska baza podataka zajedno sa softverom treba da bude dostupna svim predstavnicima parlamentarnih političkih subjekata”, naveo je Šaranović.

Predlaže i brisanje rednih brojeva ispred podataka o biraču.

“Umjesto toga predlažemo prazno polje u koje bi se upisivao znak „X“ nakon što birač iskoristi biračko pravo. Na ovaj način DPS dobija informaciju o biraču koji nije glasao, nakon čega vrši pritisak na one birače koji do tog trenutka nijesu glasali”, zaključio je Šaranović.

Poslanik DPS-a Momo Koprivica kaže da je koncept “fantom birača” zasnovan na formuli izbornih prevara DPS-a.

“Fantom birači su u tolikoj mjeri uticali na sve dosadašnje izborne rezultate da su DPS-u obezbjeđivali sigurnu pobjedu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve