Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaranović: Amandmani kojima se uređuju naknade majkama odraz odgovornosti

Amandmani koje je poslanički klub ''Mir je naša nacija'' podnio na predloge zakona kojima se uređuju pitanja naknada majkama, dječijih dodataka i minimalnih penzija su upravo odraz odgovornosti, kazao je Šaranović

Amandmani koje je poslanički klub “Mir je naša nacija” podnio na predloge zakona kojima se uređuju pitanja naknada majkama, dječijih dodataka i minimalnih penzija su upravo odraz odgovornosti, nakon poslednjih odluka Vlade i dijela parlamentarne većine, a sve sa ciljem da se zakoni koji ćemo usvojiti mogu primijeniti u narednoj godini i isplatiti iz budžeta, saopštio je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Kao što smo najavili, kaže Šaranović, korak po korak, saglasno postepenom oporavku “naše ekonomije ispunjavamo obećanja koja smo dali građanima”.

“Početkom ove godine smo usvojili zakon kojim su obezbijeđeni po prvi put u istoriji besplatni udžbenici za sve osnovce. I Predlogom Budžeta za 2022. godinu za narednu godinu su planirana sredstva za besplatne udžbenike tako da nastavljamo sa ispunjenjem ovog obećanja”, pojasnio je Šaranović.

Početkom ove godine smo donijeli zakon kojim smo uveli dječiji dodatak za svu djecu do navršene šeste godine, napominje Šaranović, kao i mnogo veći dječiji dodatak za svu djecu do 18 godina u stanju socijalne potrebe.

“I tada rok primjene tog zakona nije bio odmah, već od 1. oktobra ove godine, tako da na naše zadovoljstvo oko 36000 mališana do navršene šeste godine i oko 14000 djece do 18 godine u stanju socijalne potrebe već mjesecima primaju pomenuti dječiji dodatak. Za njih 50000 su Predlogom budžeta za 2022. Planirana sredstva za svih 12 mjeseci. Kada govorimo o preostaloj djeci od 6-te do 18-te godine koja nijsu u stanju socijalne potrebe, za nekolko dana usvojićemo zakon koji će omogućiti da i njima počne isplata dječijeg dodatka od 1. oktobra naredne godine”, dodao je Šaranović.

Dakle, navodi poslanik Demokrata,  radi se o istovjetnom roku primjene kao kod donošenja prethodnog zakona za djecu do navršene šeste godine, a sve saglasno projekcijama Vlade i poslednjim odlukama na Odboru za finansije, ekonomiju i budžet.

“Istovjetni razlozi i istovjetan rok primjene je opredijeljen i za početak primjene Zakona kojim se uređuje povećanje minimalnih penzija. Takođe, ističemo da nas u narednoj godini zahvaljujući zakonskim promjena očekuje više puta usklađivanje svih penzija”, istakao je on.

Šaranović tvrdi da su Demokrate “najistrajniji borci”, za vraćanja obeštećenja majkama.

“Kada su u pitanju naknade majkama sa troje i više djece, prvo da napomenemo da su upravo Demokrate godinama prepoznate kao najveći i najistrajniji borci za vraćanje tog stečenog prava, odnosno njihovo obeštećenje. Upravo kao rezultat predanog rada Demokrata došli smo do pravnog rješenja koje će omogućiti da se obeštete nekadašnje korisnice naknada”, naveo je Šaranović.

Imajući u vidu da je u Predlogu Budžeta Vlada predvidjela 25 miliona eura za tu budžetsku poziciju, pojašnjava Šarenović, da za sada nema spremnosti za povećanje te budžetske pozicije i da sve drugo može naići na negativnu rekaciju Vlade.

“U ovom trenutku teško je  tačno procijenti broj majki koje će podnijeti zahtjev za obeštećenjem, amandmansko djelovanje kojim se ostavlja 60 dana za podnošenje zahtjeva, 15 odnosno 30 dana za donošenje rješenje o pravu na obeštećenje i početak isplate od 1. aprila, je zapravo samo odgovoran odnos podnosilaca zakona nakon novonastalih okolnosti, kako bi postojale sve neophodne formalne pretpostavke da konačno 1. aprila počne primjena odnosno isplata naknada majkama sa troje i više djece koje su oštećene, a da sigurno postoje u Budžetu sredstva za nesmetanu isplatu tokom cijele godine”, naglasio je on.

Da ne govorimo ovoga puta o povećanju staračkih naknada, podsjeća on,  “koje smo obezbijedili još tokom ove godine, a što će se nastaviti i u narednoj godini”.

“Sve prethodno je jedina istina, oslonjena na činjenice i argumente. Tako da vidite građani da su vas obmanjivali oni koji su tvrdili da ne postoje ni jedan euro u Predlogu budžeta koji omogućava isplatu naknada majkama, dječijih dodataka i penzija. Ko vas je obmanjivao? Oni koji su bili na značajnim pozicijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti upravo kada ste vi kao građani Crne Gore kroz pale garancije u slučaju KAP-a, Željezare i drugih platili oko 200 miliona eura”, naveo je Šarenović.

Tada su oni omogućili da se 200 miliona vaših para stavi u “džepove tajkuna”, prema riječima poslanika Demorkata,  “a da nikada niko nije podnio ni političku ni krivičnu odgovornost za takav zločin”.

“To naravno nije bilo jedino, to je samo kamen u moru prevara, afera, pljački i arčenja državnog novca kojem smo svjedočili. I sada oni koji su bili izvršioci, kumovi ili saučesnici toga napadaju nas koji pare iz Budžeta usmjeravamo ka zaposlenima, djeci, majkama, penzionerima i drugim kategorijama. Njihovo političko licemjerstvo definitivno nema granica”, istakao je Šarenović.

I na kraju, navodi Šaranović,  imajući u vidu da je juče uvaženi poslanik Branko Radulović iznio ozbiljne optužbe na zasijedanju Skupštine očekujemo, kako kaže, “da se jave oni poslanici koje je prozvao Radulović i odogovore na pitanja koja je postavljao ovih dana”.

“Da li je tačno da imamo poslanika čija je majka dobila kredit za stan od Vlade dok je taj poslanik bio član Vlade? Da li je tačno da su majke nekih drugih bivših najviših državnih funkcionera dobijale velike stanove od Univerziteta dok je na čelu UCG bio njihov partijski kolega? Da li je tačno da imamo poslanika koji su svojevremno od Skupštine dobijali kredite čiji veliki dio nikada nijesu vratili? Da li je tačno da imamo poslanika koji su dobili ogormne stanove po skandalozno povoljnim uslovima otplate? I u konačnom da čujemo ko su oni koji nijesu ništa dobili od države i koji su se čak odrekli i onoga što ih pripada? Odgovor na ova pitanja bi bio još jedan prilog u zaključku gdje stanuje patriotizam i odgovornost za građane, a gdje profiterstvo, populizam i licemjerstvo”, zaključio je Šaranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
25.12.2021-17:51 17:51

Ovaj dva razreda osnovne skole nema- jedno prica drugo radi LAZ-PODVALA-LAZ -PODVALA -LAZ-PODVALA REKA IM JE KONJEVIC SVE   A DA JEDAN IZ DEMOKRATA NEVALJA  PIH PIH PIH NI NA SMECE IM NEMA MJESTA!!

Dolores
25.12.2021-20:48 20:48

” po prvi put u istoriji besplatni udžbenici za sve osnovce.” E, slušaj, mangupe, mani se “istorije” besplatnih udžbenika. Što ne kažeš otkad je besplatno školovanje u Crnoj Gori, što to ne kažeš, kad pominješ”istoriju”?! Dali ste im od narodnih para jednokratnu pomoć za udžbenike, ka ono Vučić što je podmićivao svoje građane, i to računate podvigom kao da ste im poklonili pare Demokrata. Balavac jedan!