Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Saradnja Crne Gore i Slovenije ključ za integraciju regiona u kolektivni sistem bezbjednosti

Ministar odbrane Predrag Bošković u oproštajnu posjetu primio je vojnog savjetnika pri ambasadi Slovenije u Podgorici, Primoža Šavca

Ministar odbrane Predrag Bošković u oproštajnu posjetu primio je vojnog savjetnika pri ambasadi Slovenije u Podgorici, Primoža Šavca. Bošković se zahvalio Šavcu na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci Slovenije našoj zemlji na putu ka sticanju članstva u NATO, kao i na čvrstoj opredijeljenosti za njegovanje savezničkih odnosa u okviru Alijanse.

Govoreći o značaju slovenačke podrške za reformu crnogorskog sektora odbrane, Bošković je podsjetio na dragocjeno iskustvo Slovenije u oblasti NATO prioriteta, izrade integracionih planova i usvajanja procesa NATO planiranja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Istaknut je i nemjerljivi doprinos koji Slovenija pruža Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Dodatno, Bošković se zahvalio Šavcu na njegovom ličnom angažmanu na unaprjeđenju saradnje dvije države u domenu odbrane.

Šavc se tom prilikom zahvalio ministru za iscrpnu saradnju tokom prethodnih godina i istakao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti bila respektabilni NATO partner, te da se od 2017. godine profilisala i kao kredibilna NATO saveznica.

On je posebno izrazio zadovoljstvo obostranom posvećenošću jačanju regionalne saradnje, kao i zajedničkom promovisanju NATO politike otvorenih vrata, čime se značajno doprinosi bezbjednoj i prosperitetnoj budućnosti Zapadnog Balkana. Šavc je iznio pohvale za rezultate koje je Crna Gora ostvarila na putu evroatlantskih integracija, te naglasio da je uloga Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti od ključnog značaja.

Sagovornici su se sagasili da bez napredne bilateralne saradnje nema kvalitetne regionalne saradnje, te da da se će se odnosi u domenu odbrane, ali i sveukupni bilateralni odnosi između Crne Gore i Slovenije, razvijati uspješno kao i u prethodnom periodu. Dodatno, Bošković i Šavc su iznijeli stav da NATO politika otvorenih vrata i region Zapadnog Balkana treba da ostanu prioritet Saveza u predstojećem periodu, naglasivši značaj zajedničkog rada i saradnje NATO članica u tom pravcu.

Bošković je poželio Šavcu uspjeh u obavljanju narednih dužnosti, dok je Šavc izrazio uvjerenje da će se bilateralni odnosi Crne Gore i Slovenije i ubuduće odvijati dosadašnjim tempom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve