Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaponjić: Dok Glavni grad pomaže poljoprivrednike ministar se bavi čipsom

Kako je kazao, ironija ''vizionarskog spasa'' ovdašnje poljoprivrede utoliko je veća, jer su proizvođači usljed rasta cijena goriva i stočne hrane na rubu zatvaranja svojih gazdinstava, a stočni fond u riziku da završi u klanicama

Najnovije uveseljavanje javnosti od strane ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića dolazi u vidu senzacionalne najave da će urušeni resor poljoprivrede spasiti fabrika za proizvodnju čipsa i smokija, kazao je odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada Stefan Šaponjić.

Kako je kazao, ironija „vizionarskog spasa“ ovdašnje poljoprivrede utoliko je veća, jer su proizvođači usljed rasta cijena goriva i stočne hrane na rubu zatvaranja svojih gazdinstava, a stočni fond u riziku da završi u klanicama.

”Kombinacija suše i visokih temperatura u Crnoj Gori u ljetnjim mjesecima prepolovila je usjeve, a cijene kabaste stočne hrane značajno su uvećane, što se direktno reflektuje na prinose i zarade stočara i poljoprivrednika.

Uprkos nizu problema, zbog čega su poljoprivrednici očekivali hitnu intervenciju države, Vlada Crne Gore je tek u julu usvojila Agrobudžet”, dodao je.

”Imajući sve to na umu, Glavni grad je pružio podršku poljoprivrednicima i povećao premije u mljekarstvu, sa 0,03 na 0,13 eura po litru. Za te namjene Glavni grad je još u julu izdvojio 100.000 eura, kako bi se sačuvao stočni fond kojim gazduje preko 80 poljoprivrednih proizvođača.

Bez obzira što je to obaveza resornog ministarstva, predstavnici Glavnog grada nastavili su razgovore sa mljekarima sa teritorije Podgorice o efektima podrške i naglasili da će Glavni grad sa posebnom pažnjom pratiti njihov rad i truditi se da ih u mjeri mogućeg i ubuduće podržava”, dodao je.

”Zato pozivamo ministra Stijovića da se ozbiljnije posveti poljoprivrednoj proizvodnji visoke prirodne vrijednosti: konceptu koji štiti prirodu i biodiverzitet, a istovremeno omogućava održivu proizvodnju hrane i razvoj ruralnih zajednica u Crnoj Gori”, zaključuje u saopštenju Šaponjić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve