Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SAO Crna Gora: Da li državu čeka budvanski scenario?

Garancije jedne marginalne stranke, koja je na izborima prevarila suverenističke birače kao što je URA, da će zauzdati velikosrpskog levijatana, mala je utjeha, pogotovo ako znamo da iza koalicije "Crno na Bijelo" stoje promoteri SPC u Crnoj Gori suvlasnici Vijesti Miško Perović i Željko Ivanović

Sklapanje takozvane “svetosavske koalicije” koju bi činile stranke sa tri prosrpske liste “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, je realna mogućnost koja otvara brojna pitanja vezana za spoljnopolitičku orijentaciju i unutrašnje uređenje Crne Gore.

Svetosavski raj: Velikosrpski apostol Bato Carević sa svojom pastvom proslavlja formiranje klerikalne SAO Budva

Iako su za sad izlazak iz NATO-a i novi referendum o Crnogorskoj nezavisnosti teme koje se neće ozbiljno razmatrati među funkcionerima svetosavskih stranaka, postoji realna opasnost da jačanjem velkosrspkog biračkog korpusa Crna Gora bude pretvorena u Srpsku autonomnu oblast (SAO), po budvanskom modelu.

Amfilohije jedini pravi lider

Ta ideja za sada je još neizvjesna iz više razloga. Na, uslovno rečeno, “pobjedničkoj” strani izbora je miks raznoraznih ideologija i političkih partija, bez jakih vođa. Mnogo su slabiji nego što je to bila recimo Demokratska opozicija Srbije (DOS) 2000. godine koja je bila predvođena Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom.

Sa druge strane, jedini pravi lider svetosavskih stranaka u Crnoj Gori je šef Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Amfilohije Radović.

Takođe treba napomenuti da stranke koje su okosnica svetosavske koalicije DF, Demokrate i URA nemaju mnogo zajedničkog kada je u pitanju politički program, povezuje ih jedino mržnja prema DPS-u.

Kada je u pitanju takozvani državotvorni blok, objektivnom analizom bez upliva strasti jasno je da stvari ne stoje loše – predsjednik Milo Đukanović je na funkciji još skoro tri godine, DPS vlada Podgoricom i Nikšićem. Pod uslovom da svetosavske stranke formiraju vlast, sa Crne Gore bi konačno bila skinuta etiketa nesmjenjivosti vlasti i sumnja u regularnost, ne samo ovih, već i prethodnih izbora. Dosta pozitivnih stvari koje garantuju da Crna Gora neće kapitulirati pod velikosrpskom hegemonijom.

Opozicija sa svojim liderom ispred Skupštine

Iako je scenario formiranja SAO Crna Gora sa današnje tačke gledišta nerealan, u budućnosti tako ne mora da bude. Garancije jedne marginalne stranke koja je na izborima prevarila suverenističke birače, kao što je URA, da će zauzdati velikosrpskog levijatana, mala je utjeha, pogotovo ako znamo da iza kolicije “Crno na Bijelo” stoje promoteri SPC u Crnoj Gori suvlasnici Vijesti Miško Perović i Željko Ivanović, ali i biznismen Žarko Rakčević koji ima poslovne veze sa Srbijom.

URA podržala četničko orgijanje u Budvi

Kako bi politički scenario mogao da se odvija u Crnoj Gori najbolje se može uočiti na primjeru Budve, za koju je portal Aktuelno još prije izbora pisao da joj prijeti mogućnost da postane Srpska autonomna oblast (SAO). Ovakve prognoze portala Aktuelno, kao uostalom i gotovo sve o čemu smo pisali, nažalost su se obistinile.

Na lokalnim izborima u Budvi, 2016. velikosrpske stranke dobile su tijesnu većini a DF, Demokrate i SNP dobili su vlast u Budvi zahvaljaujući jednom mandatu koji im je dala URA. Čitav mandat su imali turbulencije i jedva su se zbog međusobnih trvenja održavali na vlasti, koju su dva mjeseca prije izbora i izgubili.

URA je tada u Budvi, pod izgovorom očuvanja lokalne vlasti, podržala četničko orgijanje, negaciju države, velikosrpsko šenlučenje i razna druga poniženja Crne Gore.

Jedan od Carevićevih bilborda u Budvi kojim se slavi nestanak Crne Gore 1918. godine

Podsjetimo, tadašnji predsjednik Opštine Marko Bato Carević je bio inicijator i domaćin obilježavanja događaja pod sloganom “Pokoljenja djela sude”, odnosno centralne proslave jubileja vijeka od, takozvanog, državnog ujedinjenja Boke Kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine.

Treba podsjetiti i da je Budva tada bila “ukrašena” bilbordima sa fotografijama srpske kraljevske vojske s natpisom „Sto godina ponosa i slave 2018“, zatim „Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodila Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva“.

Centralni skup povodom proslave 1918. godine, odnosno “jubileja” nestanka države Crne Gore održan je u Mediteranskom sportskom centru. Na skupu su glavni govornici bili političari i istoričari koji negiraju postojanje Crne Gore i Crnogoraca, a ovaj događaj je izazvao burne reakcije crnogorske javnosti i državnih institucija zbog velikosrpske i četničke retorike.

Budvanski scenario prijeti Crnoj Gori

Sve ove nacionalističke i klerofašističke ispade i negiranje države URA je prećutala i ostala do kraja sa svetosavskom opozicijom. Rezultat takvog ponašanja je da je u nedjelju svetosavska, velikosrpska ideologija predvođena Markom Batom Carevićem, pravoslavnim tajkunom umješanim u mnoštvo ilegalnih poslova, “oduvala” konkurenciju i ostvarila scenario SAO Budva na koji smo uzalud upozoravali.

Koalicija “Zajedno za budućnost Crne Gore – Marko Bato Carević” osvojia je u nedjelju 42,56 odsto glasova u Budvi i ima 15 odborničkih mandata, DPS – 30,91 odsto ili 11 mandata, Demokrate 17,42 odsto ili šest mandata i URA 4,01 odsto ili  jedan mandat. URA je svoj posao obavila tolerišući Carevića i velikosrpsku ekipu, tako da nakon izbora u nedjelju ovaj jedan mandat Abazovićeve stranke ne znači ništa i četnička strahovlada u Budvi je zapečaćena.

Postoji realna mogućnost da se isti ovakav razvoj događaja kojem smo svjedočili u Budvi preslika i na državni nivo. Kako je za Aktuelno nezvanično reklo više političkih analitičara, uprkos svom silnom psihološkom ratu za sada je samo tri odsto birača DPS prešlo na prosrpsku stranu (o čemu smo pisali).

Međutim, koalicija oko DF-a, isto kao u Budvi, planira da na državnom nivou u budućnosti uzme što više od onih 12 odsto koje je osvojila Bečićeva stranka i jos 10 odsto od DPS-a, što je realno s obzirom na broj konvertita u ovoj stranci.

Krajnji cilj je da tvrdokorni svetosavci okupljeni oko Fronta vladaju, i da onda nesmetano promijene spoljnopolitički i unutarpolitički kurs Crne Gore za što im neće trebati ni URA ni bilo koja druga prirepak stranka. Zaista crn, ali nadasve realan scenario.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Grse
04.09.2020-11:03 11:03

Završeno vam je to. Velika Srbija kuca na vrata

Budvanin SPC
09.09.2020-22:24 22:24

Jedina istina je da mi Budvani, a i u ostatku Crne Gore, citajuci Njegosa, Kralja Nikolu, citajuci istoriju nase Crne Gore, shvatamo da smo Srbi! Ne damo svetinje, ne damo vjeru, srpstvo, zastavu, himnu,…. Ne zelimo da budemo lazni novi narod!