Danas se iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godine i u kojem je stradalo preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ, saopšteno je iz SDP-a.

Logo

“Ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid”, navode u SDP-u.

Prema njihovim riječima ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država.

“Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države. SDP će se, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da ovaj koncept u potpunosti zaživi u našoj državi. Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga – heroji”, ističu u SDP-u.

Naglašavaju da nema”srednjeg puta” na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojednačni zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata.

“Kao što nijedna normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži “pomirenje” između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope. Zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore. Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih “istina” o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore”, zaključuju u SDP-u.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve