Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Samit u Tirani: Ko želi u EU, treba da uvede sankcije Rusiji

Što se tiče sankcija protiv Rusije, navodi iz deklaracije se naročito odnose na Srbiju koja se do sada nije pridružila kaznenim mjerama koje je EU uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu

Države Zapadnog Balkana treba da podrže spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije u šta spada i uvođenje sankcija Rusiji. To se navodi, pored ostalog, u deklaraciji samita u Tirani na kojem su u utorak učestvovali šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU, kao i predstavnici zemalja regiona.

Članice EU su pozvale Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Sjevernu Makedoniju da nastave reforme. Potvrdile su svoju “neograničenu i nedvosmislenu posvećenost” pristupanju šest država Uniji. Istovremeno su istakle da je brz napredak ka članstvu moguć samo ako su reforme vjerodostojne.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, navodi iz deklaracije se naročito odnose na Srbiju koja se do sada nije pridružila kaznenim mjerama koje je EU uvela Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Ranije u utorak, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (fon Leyen) poručila je liderima zemalja Zapadnog Balkana: “Morate da odlučite na čijoj ste strani – da li ste na strani demokratije, a to je Evropska unija, vaš prijatelj i partner. Ili želite da idete drugim putem.”

Kao podršku za reforme, EU namjerava da nastavi da pruža izdašnu finansijsku podršku Zapadnom Balkanu. Ekonomska i investiciona ofanziva koja je već krenula predviđa obezbjeđivanje do devet milijardi eura bespovratnih sredstava u narednim godinama. To onda treba da mobiliše dodatnih 20 milijardi eura ulaganja.

Konačno, još milijardu eura otići će u region za ublažavanje posljedica ruskog rata. Novac se može koristiti, na primjer, za podršku porodicama i kompanijama koje su ugrožene zbog naglog rasta cijena energenata.

Finansijska podrška takođe treba da pomogne da zemlje Zapadnog Balkana ne postanu zavisne od Kine. Kao i EU, Peking godinama pokušava da ostvari veći uticaj u regionu.

Izvordpa

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
07.12.2022-08:19 08:19

EU ne prima švercere banana i cigareta…