Subota, 24 Septembra, 2022
Rubrika:

Samardžić: Misije SAD, Britanije i EU u Podgorici otvoreno služile interesima Kremlja

''Upravo zahvaljujući misijama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU u Podgorici, koje su otvoreno služile interesima Kremlja u protekle tri godine, Crna Gora je zaustavljena na putu evropske integracije, i postala plijen podjele uticaja, možda i teritorija, između Srbije i Albanije'', ističe Samardžić.

Američki “New York Times” piše ovih dana da se zapadne diplomate pitaju da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba između zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju NATO pakta sa rata u Ukrajini, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namjerama prema susjedima, navodi se u autorskom tekstu Faruka Velea za Radio Sarajevo.

Ruski mediji, navodio je američki list, već mjesecima objavljuju zapaljive izvještaje o navodnoj represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. NYT ocjenjuje da takvi izvještaji predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”, prenijela je agencija Beta.

Uloga Vučićevog kuma

Istovremeno sa informacijama uglednih američkih medija vladajuća Vučićeva stranka pušta u eter opasne probne balone u kojima se spominje “denacifikacija Balkana”.

Inače, denacifikacija je termin koji koristi ruska administracija kada pokušava opravdati invaziju na susjednu Ukrajinu.

Najprije je Vladimir Đukanović, visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i zastupnik u Skupštini Srbije krajem 31. jula najavio „denacifikaciju Balkana“.

“Sve mi se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana. Volio bih da griješim”, napisao je Đukanović.

Nakon brojnih reakcija poručio je početkom ovog mjeseca „da se šalio“ te izvinio predsjedniku Aleksandru Vučiću (!?), jer mu je, kao, stvorio probleme.

Desetak dana kasnije srbijanski magazin “Ekspres” u svome posljednjem broju ponovo prijeti “denacifikacijom” Balkana.

“U Zagrebu i Sarajevu još uvijek postoje ulice, trgovi i škole koje nose imena nacističkih zločinaca, ne sprovode se zakoni koji kažnjavaju isticanje nacističkih simbola i promovisanje ove ideologije. Ana Frank ne postoji kao obavezna lektira za školsku djecu…Da li je sve ovo dovoljno da se neko ozbiljno zamisli i primjeni jedini mogući lijek – denacifikacija Balkana”, pita magazin uz fotografiju notornog Marka Perkovića Thompsona, valjda kao svojevrsni ‘casus belli’.

Indikativo je da magazin “Ekspres” izdaje Publisher d.o.o. kojeg je u novembru 2015. osnovao Goran Veselinović, kum Aleksandra Vučića i vlasnik marketinške agencije „koja je preuzela većinu marketinških poslova u Srbiji od 2012. kada je Vučićeva Srpska napredna stranka postala vladajuća stranka u Srbiji”. Veselinovića je opozicija u Srbiji optuživala i da je „Vučićev bankar“, da kontrolira crne fondove predsjednika Srbije, za poslove s trgovinom oružjem itd.

Primjer Crne Gore

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći provesti znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za New York Times istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku Vuk Vuksanović.

Ugledni istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Nikola Samardžić, kaže za Radiosarajevo.ba da je „ruski uticaj obuhvatio i državu i društvo“ u Srbiji.

“A izazivanje sukoba ne bi imalo smisla da ruska agentura nije pripremila pogodan teren i u susjedstvu Srbije. Namjera Rusije je da cijela neintegrisana bivša Jugoslavija kolabira, i da se povuku nove etničke granice. Upravo zahvaljujući misijama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU u Podgorici, koje su otvoreno služile interesima Kremlja u protekle tri godine, Crna Gora je zaustavljena na putu evropske integracije, i postala plijen podjele uticaja, možda i teritorija, između Srbije i Albanije“, ističe Samardžić.

Crna Gora je, dodaje, još važnija kao jedna paradigma nereda.

“Rusija je napala Ukrajinu sa sličnim namjerama. Pad Zapadnog Balkana u sferu interesa Rusije izazvaće domino efekat s nesagledivim posljedicama”, dodao je on.

Šta će učiniti Zapad?

Profesor Samardžić pita kako će se Zapad suočiti sa ovim izazovom?

“Neophodno je koordinisati napore u borbi protiv korupcije, i potrebu smještanja cijelog Zapadnog Balkana pod zajednički NATO štit. Grupa američkih senatora već je predstavila dvostranački prijedlog zakona o podršci ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije. Predviđaju se i sankcije za one ugrožavaju stabilnost regiona ili su umiješani u korupciju, a obično su u pitanju iste ličnosti. Nakon Crne Gore i Sjeverne Makedonije, BiH, Srbija i Kosovo moraju da uđu u NATO. Ulazak u NATO obezbijediće ubrzani ulazak u EU, čime će se unaprijed obesmisliti svaka namjera o promjeni granica”, ističe Samardžić.

Prema njegovim riječima, promjena granica umjesto promjene sistema bila je dominantna tema u regionu nakon prve agresije Rusije na Ukrajinu 2014.

“Mogu da pretpostavim da će dogovoru o zajedničkom bezbednosnom okviru naročito doprijeti prijetnja zvaničnicima sankcijama, umjesto besmislenih pregovora koje je diplomatija EU razvlačila otvarajući Rusiji prostor za prodor njenih malignih uticaja“, zaključio je Samardžić.

 

Najnovije

Tuzović: Glas za naš pokret je glas za staru Podgoricu, za Titograd i za...

Očuvanje duha stare Podgorice i nastavak razvoja glavnog grada, kao moderne, evropske metropole, naša je vizija za naredni četvorogodišnji period, poručio je Edin Tuzović, kandidat...

Izložba slika Đorđa Rašovića: Iluzija života otvorena u Herceg Novom

Galatea Gallery Podgorica i JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” Herceg Novi priredili su izložbu slika akademskog slikara Đorđa Rašovića...

Seksizam u Crnoj Gori često nije prepoznat kao problem

Seksizam u Crnoj Gori uzima maha i ne samo da nije adekvatno sankcionisan, već često nije ni prepoznat kao problem, ocijenjeno je na panelu...

Brnović: Uradićemo sve da odbranimo titulu

Trener Sutjeske Nenad Brnović izjavio je da je cilj Nikšićana izlazak u Evropu, ali da će klub učiniti sve da odbrani šampionsku titulu. Nakon prvog...

Psihijatrijski pacijenti iz Kliničkog centra biće hospitalizovani u nikšićkoj bolnici

Svi pacijenti Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore koji budu zahtijevali bolničko liječenje, biće hospitalizovani u Opštoj bolnici Nikšić. U isto vrijeme, ambulantni...

Najčitanije

Povezano

Putin našao krivca za debakl u Harkovu: Šojguov zamjenik smijenjen po kazni

Rusija je objavila da je razriješila dužnosti svog najvišeg generala zaduženog za logistiku, uoči kampanje mobilizacije i u vrijeme kada ruska ofanziva u Ukrajini...

Ime rata

Piše: Ljubodrag Stojadinović (pescanik.net) Mobilizacija u Rusiji započela je kao završna etapa dramatičnog sunovrata u istoriji jedne velike zemlje. Možda je to donja mrtva tačka...

Crna Gora poražena od BiH, ništa od prvog mjesta

Fudbalska reprezentacija Crne Gore izgubila je od Bosne i Hercegovine u Zenici 1:0, u utakmici petog kola Grupe B Lige nacija. Ovim porazom "sokoli"...

Tramp želi da deportuje milione ukoliko bude ponovo izabran

Bivši predsjednik Amerike, Donald Tramp sugerisao je da će deportovati milione imigranata ako bude ponovo izabran 2024. godine. Tokom intervjua na “Fox News” upitali su ga koliko...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
18.08.2022-11:00 11:00

HAHAHAHA, kraljica Viktorija je agent severne Koreje…..