Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Šahmanović: Svaki dan vladavine odlazeće Vlade je poguban po ekonomiju, integritet i ugled države

On je naveo da su posljednjih dana aktuelna i masovna zapošljavanja, naročito u sektorima energetike i saobraćaja, što dodatno opterećuje budžet i ugrožava sistem javnih finansija

Svaki dan vladavine odlazeće Vlade je poguban po ekonomiju, integritet i ugled države i potrebno je da svi shvate ozbiljnost situacije i da pokažu visok stepen odgovornosti prema građanima i državi Crnoj Gori, poručio je član Predsjedništva Bošnjačke stranke, Admir Šahmanović.

Kako je kazao, Crna Gora se u prethodne dvije godine susrela sa najvećim izazovima u svojoj modernoj istoriji i da stvar bude gora, cijeli taj period je propraćen izuzetno nestabilnom političkom situacijom i urušavanjem sistema državnog aparata, kroz neprofesionalan i nedomaćinski odnos odlazeće Vlade.

“Danas se, nažalost, suočavamo sa rezultatima takvog rada, kroz činjenicu da smo nazadovali u skoro svim segmentima. U situaciji gdje kriza u Ukrajini prijeti da ugrozi principe globalizacije i izazove ekonomsku krizu ogromnih razmjera, gdje cijene naftnih derivata i osnovnih životnih namjernica dostižu istorijske maksimume, gdje pandemija opet kuca na vrata, dok ostale države sabijaju redove, prave zalihe hrane i razvijaju strategije za najgore scenarije, odlazeća Vlada u tehničkom mandatu ulaže sve napore da “iscrpi” budžetska sredstva, vodeći se parolom da što manje ostane onima koji dođu”, kazao je Šahmanović.

On je naveo da su posljednjih dana aktuelna i masovna zapošljavanja, naročito u sektorima energetike i saobraćaja, što dodatno opterećuje budžet i ugrožava sistem javnih finansija.

“U istom duhu “racionalizacije” pojedini članovi Vlade su obišli mnoge egzotične lokacije, ali jedan ministar se posebno izdvojio posjetivši Expo u Dubaiju čak pet puta i sve to naravno uredno o trošku države”, kaže Šahmanović.

On ističe da nepostojanjem jasne hijerarhije u bezbjednosnom sektoru i jasnog opredijeljenja za proevropske vrijednosti, Crna Gora je od faktora stabilnosti preko noći postala gorući problem regiona, a time i Evropske unije.

“Evropske integracije su pale u drugi plan i od lidera integracija postali smo fenjeraši regiona. Da je ova Vlada bila toksična i nezdrava za društvo pokazuje porast nacionalizma i govor mržnje koji je postao svakodnevnica u medijima. Demokratija, vladavina prava i ljudska prava kao najvažnije vrijednosti koje definišu naše živote su na testu, koji će uspjeti samo deblokiranjem institucija i formiranjem širokog inkluzivnog demokratskog konsenzusa koji će postaviti društvo na zdrave postulate savremene i civilizovane zajednice. Ovo nije borba za prevlast, ovo je borba sa vremenom”, zaključio je Šahmanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve