Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

NASTAVLJENA AGONIJA U ŠAVNIKU: Glasanje prekinuto na oba biračka mjesta, izbori poništeni

Četvrti pokušaj da se sprovedu izbori u sjevernoj opštini je propao

Glasanje na oba biračka mjesta u Šavniku prekinuto je oko 18 časova jer članovi biračkog odbora nijesu dozvolili glasanje pojedinim biračima. Izbori su nakon toga poništeni.

Danas se u Šavniku na dva biračka mjesta ponavljalo glasanje, a pravo glasa ima 541 birač.

Lokalni izbori ponavljaju se na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik, gdje pravo glasa imaju 483 birača, i u selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 58 birača.

21:25 – Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Šavnik, Dušan Radanović saopštio je da nije bilo neregularnosti do 18 časova.

“U 18 časova smo dobili obavještenje od predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu broj 1 SO Šavnik i na biračkom mjestu Kruševice da je došlo do prekida. Članovi biračkog odbora nijesu omogućili glasaču da ostvari Ustavom i zakonom zagarantovano biračko pravo”, rekao je Radanović, prenose Vijesti.

Na pitanje “šta dalje?”, Radanović je rekao da je procedura jasna.

“Nas obavezuje Zakon o izboru odbornika i poslanika, poništili smo izbore na ova dva biračka mjesta, vjerovatno ćemo ih zakazati za nedjelju, odnosno po Zakonu o izboru odbornika i poslanika najduže u roku od sedam dana moraju se održati od dana poništenja”, rekao je Radanović.

20:31 – Sa biračkog mjesta u zgradi Opštine Šavnik OIK-u predat izborni materijal

Članovi biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik nijesu mogli da se usaglase o prekidu glasanja.

Predsjednik biračkog odbora Momir Mijović kazao je OIK-u da je do 18 časova, kad je prekinuto glasanje, biračko pravo ostvarilo 324 birača. OIK od biračkog odbora traži zapisnik koji oni nemaju jer se nisu usaglasili.

Biračka kutija je vraćena zapečaćena.

Mijović kaže da birački odbor nije donio odluku o prekidu glasanja, jer se nisu mogli usaglasiti.

Od osam članova biračkog odbora četiri su bila za nastavak glasanja, a četiri protiv. Zbog neusaglašavanja članova odbora glasanje nije moglo biti nastavljeno.

18:21 Inspektori u civilu na biračko mjesto

Inspektori u civilu su došli na biračko mjesto u zgradi Opštine i razgovaraju sa članovima biračkog odbora, prenosi portal RTCG.

18:10 Prekinuto glasanje na dva biračka mjesta

Prekinuto je glasanje na biračkom mjestu broj 1. Pojedini članovi biračkog odbora nijesu dozvolili jednoj osobi, koja je pristupila biračkom mjestu, da glasa. Kako su istakli, riječ je o osobi koja je nedavno upisana u birački spisak i nije iz Šavnika.

I u Kruševicama je prekinuto glasanje iz istog razloga.

17:20 Do 17 sati glasalo 330 birača

Na dva biračka mjesta u Šavniku do 17 sati glasalo je 330 birača.

Do 17 sati na biralištu u zgradi opštine Šavnik glasalo je 297 upisanih birača, dok je na biračkom mjestu u selu Kruševice glasalo 33 birača.

16.27 – Verbalni sukob u Šavniku, policija spriječila veći incident

U Šavniku je oko 16 časova došlo do verbalnog sukoba kada su se dvije grupe sukobile na ulici. Policija je spriječila veći incident.

15.36 – Do 15 sati glasala 222 birača

U Šavniku, na dva biračka mjesta, do 15 sati glasala su 222 birača.

Izlaznost u 15 časova – 196 birača glasalo na biračkom mjestu broj 1. u zgradi Opštine Šavnik, a u Kruševicama 26.

13.50 – Do 13 sati glasala 152 birača

Na dva biračka mjesta u Šavniku, na kojima se danas ponavlja glasanje, do 13 sati glasala su 152 birača.

Do 13 sati na biralištu u zgradi opštine Šavnik glasalo je 28 odsto upisanih birača (136), a u selu Kruševice 30 odsto (16), saopšteno je Televiziji Crne Gore iz biračkih odbora.

13:41 Predsjednik OIK Šavnik Dušan Radanović kazao je za Antenu M da je do 13 sati glasalo 136 birača na biračkom mjestu broj 1, sala SO Šavnik, dok je na biračkom mjestu broj 14 u Kruševicama glasalo 16 birača.

“Do sada nijesu prijavljene nepravilnosti”, kazao nam je Radanović.

12:06 – Mještanin Šavnika Miraš Jakić očekuje da se izborni proces u njegovom gradu konačno završi danas.

“Vjerujem da će sada biti sve u redu. Trebalo bi da se glasanje završi, trebao bi da ljudi sada znaju šta smiju a šta ne smiju raditi. Srećno bilo ko god dobije, samo neka radi časno i pošteno za ovaj narod i opštinu”, kazao je novinarima 75-godišnji Miraš, prenosi RTCG.

11:41 – Predsjednik OIK Šavnik Dušan Radanović kazao je novinarima da današnje glasanje, do sada, protiče u najboljem redu.

11:03 – Do 11 sati na biralištu u zgradi Opštine Šavnik glasale su 63 osobe, kazali su Javnom servisu iz biračkog odbora.

9:48 – U Kruševicama je, do 8 sati, glasala jedna osoba.

Kao i prethodnih nedjelja, pojačano je prisustvo policije, a ugostiteljski objekti su zatvoreni.

Kolacija DPS-a i SD-a trenutno ima 549 glasova, što je za 121 glas manje od opozicionih koalicija Za budućnost Šavnika (SNP-NSD-DNP) i Idemo ljudi( Demokrate-Ujedinjena- Evropa sad) koje su osvojile ukupno 670 glasova.

8:30 – U Šavniku su jutros u sedam sati otvorena dva biračka mjesta na kojima se ponavljanje glasanje.

Predsjednik Opštine izborne komisije Dušan Radanović rekao je agenciji MINA da do sada nijesu prijavljene neregularnosti.

Prethodna glasanja na tim biračkim mjestima su prekinuta nakon što su pojedini članovi biračkih odbora onemogućili glasačima da ostvare svoje biračko pravo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve