Magistar filozofskih nauka, i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Sadžakov saopštio je, gostujući TVCG, da su izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, skandalozne i da predstavljaju povratak u 90-te. Bahatost je, smatra Sadžakov, uslovljavati lojalnost građana, državljanstvom.

Foto: RTCG

“Skandalozna izjava, kao povratak u devedesete. To je dokaz da su ti evropejci samo zbacili maske i pokazali da su zastupnici stare politike. Tragično je da uslovljavate tako državljanstvo, to je potpuno u sukobu sa modernim vremenom”, naveo je Sadžakov.

On navodi da je to retorika 90-tih i da nijesu, kako je Dačić rekao, građani crnogorskog porijekla u Srbiji raskrinkani.

“Ne, raskrinkan je jedan stari način razmišljanja i želim da poručim crnogorskoj javnosti da bez obzira na to, da ćemo se zaista boriti za Crnogorce u Vojvodini, da nemaju status građana drugog reda. Boreći se za njih borićemo se i za sebe, jer težimo jednom uređenom društvu. Bahatost je uslovljavati njihovu lojalnost državljanstvom”, istakao je on.

Osvrćući se na apel studenata Beogradskog fakulteta, koji traže da se ambasador Crne Gore Tarzan Milošević proglasi personom non grata, Sadžakov kaže da agresija proističe iz samog nacionalizma.

“Imate divljanje, agresiju, delirijum dok se pokušava zapaliti zastava druge države. Većina građana Srbije nije se osjetila prozvanim da izađu da protestuju zbog Zakona o radu i drugih stvari…da prošetaju zbog onoga što opterećuje srpsku javnost, a sada su našli da šetaju, kao da je religija jedina stvar na svijetu. Studenti pravnog fakulteta u Beogradu nijesu relevantan činilac, niti su ikada pokazali svijest. Održavaju tribine gdje se podržavaju ratni zločinci, to je skandalozno. Umjesto da se ta mladost ogradi od onoga što su prethodnici njihovi radili, ne oni se povinuju tome. Nacionalista nije racionalna osoba, to je sužena svijest, jer da je racionalna osoba ne bi bio nacionalista,” naveo je Sadžakov.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve