Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Sadržajni odnosi Crne Gore i SAD osnaženi savezništvom u NATO

Darmanović se sastao sa prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za međunarodne organizacije Džonatanom Murom

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović prisustvovao je otvaranju Generalne debate 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku, gdje je imao je više bilateralnih susreta.

Darmanović-Mur

Darmanović se sastao sa prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za međunarodne organizacije Džonatanom Murom.

“Sagovornici su konstatovali da su sadržajni odnosi Crne Gore i SAD osnaženi savezništvom u NATO, te na toj liniji istakli važnost uzajamne podrške u multilateralnim formatima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom boravka u Njujorku, Darmanović je razgovarao i sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Naserom Kamelom.

Na sastanku je bilo riječi o daljim modelima saradnje Crne Gore i Unije za mediteran, te pohvaljena uloga naše države na Zapadnom Balkanu, kao i ostvareni rezultati u procesu evropske integracije.

“Naglašena je važnost temeljnih vrijednosti Unije, među kojima su stabilnost regiona, ekonomska povezanost, kao i usklađenost sa pozicijama EU”, navodi se u saopštenju.

Na marginama Generalne skupštine UN,Darmanović je imao sastanak sa delegacijom Američko-jevrejskog komiteta.

“Tokom razgovora akcentovan je značaj suprotstavljanja antisemitizmu na globalnom nivou uz poštovanje vjerskih, nacionalnih i etničkih prava. U tom kontekstu, pohvaljen je položaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i doprinos države njihovom bezbjednom životu”, ističe se u saopštenju.

Darmanović je prisustvovao i prijemu koji su upriličili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve