Petak, 7 Oktobra, 2022
Rubrika:

SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorka Shaheen kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope.

“Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama”, rekla je Shaheen u predstavljanju inicijative na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Takođe predviđa vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantovale prava za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umiješani u koruptivna djela.

Takođe ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, podsticanje angažovanja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, te prema zahtjevu Development Finance Corporation otvaranje ranije najavljene kancelarije u regiji.

Senatorka Shaheen predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o uticaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihova posjeta imala je za cilj jačanje veza između Washingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Senator Wicker je rekao da bi prijedlog zakona “poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane potpori diplomatije u regiji”.

Isto tako, senatori Dick Durbin, Thom Tillis, Chris Van Hollen, Ben Cardin i Chris Murphy podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tillisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i prijeti saveznicima u NATO-u, regija Zapadnog Balkana je ključna za bezbjednost Evrope.

Senator Ben Cardin, predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su “u vrijeme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podjele i rastuća korupcija prijete ugroziti ovaj napredak.

“Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijediće regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji potiču uključiv ekonomski razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prijete miru na Zapadnom Balkanu”, rekao je.

Američki senatori vide prijedlog zakona kao priliku za daljnje jačanje odnosa između SAD-a i Zapadnog Balkana, proširenje ekonomskih mogućnosti i podupiranje napora za unaprjeđenje demokratije i iskorjenjivanje korupcije.

Najnovije

Dan Vojske Crne Gore obilježen u Baru

Povodom obilježavanja 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore danas su položeni vijenci na spomenik crnogorske vojske u Tuđemilima. Ispred delegacije Vojske Crne Gore vijenac su...

Zeković: Smjena Kentere nastavak subverzivnih aktivnosti Rusije protiv Crne Gore

Smjena direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kentere nastavak je subverzivnih aktivnosti Rusije protiv Crne Gore, kazao je jedan od čelnika Građanske inicijative “21. maj”, Aleksandar...

Vatrogasci nezadovoljni položajem, najavljuju štrajk, dali rok od sedam dana

Crnogorski vatrogasci nezadovoljni su svojim položajem, kao i, kako tvrde, neadekvatnim obračunom plata po programu Evropa sad. Nadležnima su dali rok od sedam dana...

Brđanin: Međunarodna saradnja najvažniji instrument u borbi protiv svih oblika kriminala

Međunarodna saradnja najvažniji je instrument u borbi protiv svih oblika kriminala, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin na Konvenciji šefova policije Evrope koja se održavala...

URA: Borba protiv krimimala je borba za evropsku budućnost

Iz Građanskog pokreta URA poručili su da bi Crna Gora već bila članica EU da je ranijih godina činjeno ovo što danas rade tužilaštvo...

Najčitanije

Povezano

Lajčak: Izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet godina

Evropa ne okreće leđa Zapadnom Balkanu time što idemo ka istoku, kazao je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak na panelu 2bs Foruma. "Bezbjednost migracije, energija...

SAD: Neizvjesnost nije u interesu crnogorskih građana

Sjedinjene Države pozvale su sve lidere u Crnoj Gori da rade na uspostavljanju “efikasne vlasti, što je brže moguće” i poručile da je neophodno...

Peti oktobar i litije za omiljenog stabilokratu

Piše: Boris Varga (Autonomija) Reč „stabilokratija“ za opis ovih prostora pojavljuje se u praktičnom rečniku pre oko pet godina i definiše stanje u kom je...

Poljska traži od SAD-a atomske bombe

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o tome je uključe u program “Nuclear Sharing” koji omogućuje da...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
05.08.2022-12:38 12:38

Mislim da bi SAD trebala da bude svjesna te cinjenice da je korupcija, lopovluk i senlucenje jedan virus koji se je uselio u duse Zapadnog Balkana sa prvim majcinim mlijekom i da se tako kompleksne zaraze ne mogu tek tako lako magicno otkloniti sa tamo nekim zakonima za borbu protiv korupcije.
Ako stvarno zelite da nesto uradite onda po mom misljenju trebate da pocnete od fundamentalnog obrazovanja svakog dijeteta koje se rodi na Balkanu od djecjeg zabavista pa dalje. Poslije toga mozete da racunate da cete za nekih 300 godina doci do cilja istrebljenja korupcije na Balkanu. Hvala na paznji.

BobZeković
05.08.2022-14:13 14:13

SAD i EU su šampioni korupcije. Korupcija je u njima ozakonjena. Korupcija u njima je način svakodnevnog života. Korupcija je tamo samo kanalisana, što ne znači da ne može, kao u primjeru Trump-a, da iskoči iz uhodanog kolosjeka, i ugrozi tokove normalne, ozakonjene, već potpuno prirodnog korupcionog procesa u tim državama. Na Balkanu, korupcija je stihijska, nju koordinišu manje interesne grupe, koje se povremeno sukobljavaju. Politički sistemi u državama Zapadnog Balkana počivaju na najnižem nivou korupcije, korupcii biračkog tijela. Računica političkih partija koje se bore za vlast je jasna: imaćeš onolko glasova, koliko može da platiš biraću za njegov glas.… Pročitaj više »