Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD o ustoličenju Joanikija: Bezbjednost građana iznad svega

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog zaoštravanja retorike u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog zaoštravanja retorike u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedjelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, simbolički čin pokoravanja Crne Gore od strane Srbije, prenosi Glas Amerike.

„Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Sprske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbjednost građana bude iznad svega“, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svijetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Stejt department ocjenjuje i da je Crna Gora dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja i da bi svi građani trebalo da urade svoj dio da ispoštuju tu ponosnu tradiciju“.

„Pozivamo sve, građane, političke i vjerske lidere, da rade na smirivanju tenzija“, poručili su iz Stejt departmenta.

„Sjedinjene Države podržavaju vjerske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju vjeru. Istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje“, zaključuje se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SAD o ustoličenju Joanikija: Bezbjednost građana iznad svega – CG Vijesti
24.08.2021-00:27 00:27

[…] Aktuelno […]