Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD: Evropska integracija Balkana hitan zadatak, Rusija destabilizujuća snaga u regionu

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol Stejt departmenta ocijenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu

Sjedinjene Države su i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez, saopšteno je u ponedjeljak iz američkog Stejt departmenta.

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol Stejt departmenta ocijenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

“Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na premijer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini”, naveo je neimenovani portparol uz podsjećanje da su organizacije za praćenje medija kritikovale ruske državne medije Raša tudej (RT) i Sputnjik zbog prenošenja obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj rekao je krajem februara da Brisel strahuje da bi kriza, izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, mogla da se prelije na susjedne zemlje, uključujući Zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju, prenosi agencija Rojters.

Takođe, članovi američkog Kongresa, njih 19, potpisali su prošle nedjelje pismo kojim se Bajdenova administracija poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve