Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Sačuvajmo Sinjajevinu: Očekujemo izvinjenje od Abazovića

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu iznenađena je predlogom lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da se kao rješenje problema vojnog poligona na Sinjajevni vrši njegovo premeštanje na moguće lokacije u blizini Nikšića i Bjelopavlića

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu iznenađena je predlogom lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića da se kao rješenje problema vojnog poligona na Sinjajevni vrši njegovo premeštanje na moguće lokacije u blizini Nikšića i Bjelopavlića.

NVO Sačuvajmo Sinjajevinu

Kako su naveli, njihov principijelni stav da ne treba polemisati o alternativnim lokacijama bilo gdje u Crnoj Gori.

“Crna Gora je Ustavom proklamovana kao ekološka država i kao mala zemlja sa malom vojskom, pa samim tim i malim potrebama za ovom vrstom vojne infrastrukture, po svaku cijenu mora da izbjegne uspostavljanje međunarodnog vojnog poligona na svojoj teritoriji. Time bi bili ugroženi ekološki principi na kojima bi Crna Gora trebalo da počiva. Odluka da se Sinjajevina koristi kao vojni poligon predstavlja međunarodni ekološki incident, jer bi prisustvo vojnih aktivnostomi na ovom području izazvalo urušavanje poslednjih netaknutih ekosistema koji su od ogromnog značaja ne samo za Crnu Goru već i Evropu”, poručuju iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Očekuju od Abazovića da koriguje svoj stav i pokaže stvarnu privrženost ekološkim vrijednostima Crne Gore.

“Javni funkcioneri moraju snositi ogovornost za javno izgvorene riječi. Više stotina ljudi iz raznih krajeva Cene Gore, koji već peti dan na lokaciji Margita na Sinjajevini provode dane i ledene noći zaslužuju izvinjenje gospodina Abazovića jer se oni ne bore da se poligon sa jedne planine gurne na drugu već da se istinski zaštiti priroda, lokalna zajednica i održivi modeli razvoja naše zemlje”, dodaju oni.

Podsjećaju predstavnike GP URA da su na proteklim izborima dobili podršku građana upravo zbog prklamovanja ekoloških vrijednosti, zahvaljujući čemu su postali i dio porodice Evropskih zelenih.

“Zato je najmanje što se od njih očekuje da se beskompromisno drže ekološke orjentacije koja ne smije biti predmet bilo kakvih političkih kompromisa i kalkulacija”, napominju iz Sačuvajmo Sinjajevinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve