Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ruska meka moć u Crnoj Gori ostvaruje se preko Srpske crkve

Region je ranjiv, a bezbjednost nije dostignuta. Zato se u izvještaju posebno naglašava da je neophodno da NATO razvije novu viziju, a da EU, koja je do sada pokazala nedostatak namjere da se aktivno uključi u rješavanje problema, promijenu pristup, kazala je članica Upravnog odbora Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović.

Rusija je iskoristila sve slabosti Zapada, a kao stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u mogućnosti je da blokira sve procese na Zapadnom Balkanu, ocijenila je članica Upravnog odbora Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović.

Ona je juče, predstavila Bezbjednosnom izvještaju za Zapadni Balkan Atlantskog saveza Crne Gore.

Region se suočava sa neriješenim albansko-srpskim odnosima o Kosovu, disfunkcionalnošću dejtonske Bosne i Hercegovine i težnjom zvaničnog Beograda da „srpskim svetom“ rekonstruiše Veliku Srbiju, navodi se u Bezbjednosnom izvještaju za Zapadni Balkan Atlantskog saveza Crne Gore.

Na osnovu analize geopolitičkih i bezbjednosnih izazova sa snažnim implikacijama na region, zaključeno je da SAD i EU treba da postignu dogovor o zajedničkoj strategiji na Zapadnom Balkanu, kako bi se suzbio rastući uticaj Rusije i Kine.

Milica Pejanović kazala je da je liberalna demokratija u krizi, a da su zapadne vrijednosti dovedene u pitanje.

– Region je ranjiv, a bezbjednost nije dostignuta. Zato se u izvještaju posebno naglašava da je neophodno da NATO razvije novu viziju, a da EU, koja je do sada pokazala nedostatak namjere da se aktivno uključi u rješavanje problema, promijenu pristup, kazala je ona

Naglašava da je od ključne važnosti uspostavljanje efektivnog dijaloga između SAD i EU, koji bi rezultirao dogovorom o zajedničkoj strategiji na Zapadnom Balkanu.

Ona je podsjetila i da se Rusija, zbog jakih političkih i istorijskih veza, nameće kao snažan energetski i trgovinski partner i investitor.

-U izvještaju se posebno naglašava da meka moć Rusije dobija na intenzitetu. To se posebno odnosi na Crnu Goru posljednjih godina. Rusija taj uticaj ostvaruje preko Srpske pravoslavne crkve, insistiranjem na panslavenskom identitetu, širenjem mreže povezanih i naklonjenih medija, kao i kampanjama dezinformacija. Ruska meka moć postaje dominantna, a region joj je podložan zbog slabih institucija, loše informisanosti i niske medijske i funkcionalne pismenosti stanovništva – upozorila je Pejanović.

Za razliku od Rusije, kako je dodala, Kina ima drugačiji pristup i insistira na ekonomiji, pojavljujući se kao značajan partner u izgradni inftrastrukture.

-Kina nudi privlačne aranžmane koji na kraju rezultiraju velikim dugovima. Međutim, ta vrsta uticaja je već prepozanta i to je ohrabrujuće – navela je Pejanović.

Kada je riječ o Turskoj, Pejanović navodi da se ta zemlja percipira kao saveznik, sa kojim zemlje regiona imaju uspješnu ekonomsku saradnju i upozorava da posljednih godina, dolazi do promjena u spoljašnjoj politici Turske.

– To zahtijeva oprez – upozorila je ona.

Pejanović je naglasila da EU ne smije da oklijeva i odugovlači proces integracija zemalja Zapadnog Balkana, jer bi to, kako je rekla, moglo ostaviti ozbiljne posljedice u sprovođenju njenih strateških ciljeva u oblasti spoljne i bezbjednosne politike.

Pejanović ističe da nijedna od zemalja regiona nema dovoljno dobro izgrađene kapacitete za upravljanje u kriznim situacijama.

– Manipulisanje podjelama i strahovima od različitih etničkih grupa predstavlja faktor političkog organizovanja, dok religija predstavlja najznačajniji element u definisanju nacionalnog identiteta. Prisutan je i visok stepen osjetljivosti na dezinformacije i lažne vijesti koje dobijaju na intenzitu – rekla je Pejanović.

Izvještaj, smatra ona, pokazuje da je „Srbija glavni poligon za artikulisanje ruskih interesa putem medija, zvaničnika i aktivista“.

– „Srpski svet“ je nova sintagma koju je lansirao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, a koja se odnosi na objedinjavanje Srba u regiji sa sadašnjom vladajućom politikom u Srbiji. Crna Gora, kao i Bosna i Hercegovina, je direktno izložena tom konceptu, koji je oproban na dugim mjestima bez uspjeha, ali ima potencijal da izazove mnogo problema, kazala je Pejanović.

On ističe da je jedini odgovor na to poboljšanje ukupne kolektivne efikasnosti bezbjednosnih aktivnosti, uz jasno izraženu političku volju.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ocijenila je da je region Zapadnog Balkana od velike važnosti za Sjedinjene Države, te dodala da će Amerika nastaviti da sarađuje sa Evropskom unijom u cilju potpune integracije zemalja Zapadanog Balkana u evroatlantsku zajednicu.

Ambasador Kosova Jiber Hisa se osvrnuo na projekat „srpski svet“ navodeći da ideje prekrajanja granica mogu imati negativne implikacije po region.

Ambasador Slovačke Boris Gandel ocijenio je da se istorija ponavlja i da ponovo svjedočimo porastu nacionalizma u regionu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ruska meka moć u Crnoj Gori ostvaruje se preko Srpske crkve – CG Vijesti
29.07.2021-07:39 07:39

[…] Aktuelno […]

Vojo
29.07.2021-09:28 09:28

Nista im ne bi pomogla ruska moc i pomoc u Crnoj Gori da na istu stranu sa Rusima nijesu stale i ambasadorke SAD, UK i EU. Tek je sinergija Rusije, SPC, SAD, UK i EU bacila na koljena demokratsku, antifasisticku i multietnicku Crnu Goru.