Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Rusi „hibridnim ratom” Amfilohija ustoličili za lidera opozicije – a to samo jača Đukanovića

Prošli put (2016. godine) su ruske specijalne službe griješile i nijesu uspjele da napadnu crnogorsko rukovodstvo. Sada vjerovatno pokušavaju da promijene vlast „događanjem naroda” – prenosi vjerski portal na ruskome jeziku „Credo.Ru”

Piše: Vladimir Jovanović

Prošli put (2016. godine) su ruske specijalne službe griješile i nijesu uspjele da napadnu crnogorsko rukovodstvo. Sada vjerovatno pokušavaju da promijene vlast „događanjem naroda” – prenosi vjerski portal na ruskome jeziku „Credo.Ru” (независимое информационно-аналитическое интернет-издание о религии).

Foto: AntenaM

Navodi da je „Zakon o slobodi vjeroispovijesti izazvao u regionu najdublju krizu od proglašenja nezavisnosti Kosova”.

„Duhovna implikacija crnogorske krize najavljena je u Ministarstvu inostranih poslova (MIIP) Ruske Federacije nakon usvajanja Zakona. ‘Jedinstvo i solidarnost pravoslavnoga svijeta, očuvanje njegovih vijekovnih temelja ključ su za obezbjeđivanje normalnoga razvoja društva’, navodi se u komentaru ruskoga MIP-a, koji takođe naglašava da ovo pitanje treba razmotriti na međunarodnome nivou”.

„Za Moskvu je prioritet u jugoistočnoj Evropi da spriječi pridruživanje bivših socijalističkih republika NATO-u i blokira širenje Alijanse. I to ne samo diplomatskim komentarima, već i aktivnim akcijama”.

„Jasno je da Rusija vodi svoj hibridni rat u Crnoj Gori alternativnim imperijalističkim metodama, uključujući i instrumentalizaciju pravoslavlja”, piše „Credo.Ru”.

Portal ocjenjuje da je „Amfilohije, u stvari, trenutno najjača opoziciona figura u zemlji”. Ali, kome takva konstelacija najviše odgovara?

„Oživljavanje velikosrpske ideje sada ide na ruku crnogorskome predśedniku Milu Đukanoviću, jer vraća protivnike, kritičare i pasivne glasače u njegov tabor”, navdi „Credo.Ru”.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve