Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

RSE: Posljednjeg dana ministarskog mandata Bratić bez konkursa dala 90.000 eura SPC

Jedan, u iznosu od 40.000 eura namijenjen je rekonstrukciji suvenirnice manastira u Tivtu, a drugi od skoro 50.000 za enterijer parohijskog doma crkve u Herceg Novom

Posljednjeg dana ministarskog mandata, Vesna Bratić odlučila je da iz budžeta za kulturu finansijski pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori, objavio je portal Radio Slobodna Evropa (RSE)

Bratić je bila ministarka prosvjete i kulture u vladi Zdravka Krivokapića, koja je smijenjena 28. aprila prošle godine. Dan uoči smjene ministarka je sa mitropolitom Joanikijem potpisala dva ugovora vrijedna više od 90.000 eura.

Jedan, u iznosu od 40.000 eura namijenjen je rekonstrukciji suvenirnice manastira u Tivtu, a drugi od skoro 50.000 za enterijer parohijskog doma crkve u Herceg Novom.

Rekonstrukcija enterijera parohijskog doma, kako je navedeno u obrazloženju, ima za cilj “okupljanje sveštenstva, održavanje časova vjeronauke i proba hora”, a sama crkva značaj “posebno u širenju učenja i ostalih aktivnosti koje se tiču pravoslavnog hrišćanstva i identiteta”.

U ugovoru za suvenirnicu se navodi da izrada suvenira sa motivima kulturne baštine pravoslavnog hrišćanstva i samog manastira, koji je “jedan od najbitnijih stožera hrišćanstva, istorije i kulture Crne Gore”, ima poseban značaj.

Novac podijeljen bez konkursa

U oba slučaja ministarka je finansijsku pomoć SPC podijelila bez konkursa.

Bratić se u ugovorima poziva na odrebu Zakona o kulturi koja omogućava diskreciono pravo da se bez konkursa pomognu projekti od kapitalnog značaja za crnogorsku kulturu i ravnomjerni kulturni razvoj države.

Ona je za Radio Slobodna Evropa kratko kazala da je njeno ministarstvo sve radilo zakonito.

“U konkretnom slučaju, svaki je akt usklađen sa Zakonom u kulturi. Isplata nije realizovana za vrijeme mog mandata.”

Mitropolija SPC se pola godine poslije potpisivanja ugovora sa Bratić obratila Ministarstvu kulture za detalje isplate ovih sredstava, ali je dobila odgovor da taj resor nema tu informaciju.

Uprkos obećanjima, iz Ministarstva kulture, na čijem čelu je Maša Vlahović, više od 15 dana RSE nije dobio odgovor na više pitanja. Odgovore nijesmo dobili ni iz Mitropolije SPC u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva nisu odgovorili da li su isplatili ugovorena sredstva, da li rekonstrukcija suvenirnice i enterijera spadaju u projekte od kapitalnog značaja za crnogorsku kulturu i da li je u vrijeme njenog mandata pomagana SPC

U ugovorima u koje je RSE imao uvid se ne navodi vremenski rok za isplatu sredstava.

SPC se ugovorom, međutim, obavezuje da Ministarstvu na kraju dostavi izvještaj o realizaciji sa finansijskom dokumentacijom koja potvrđuje namjensko trošenje sredstava.

Sporne odluke u vrijeme mandata

Bratić je bila članica Vlade premijera Zdravka Krivokapića, izabrane nakon što su avgusta 2020. većinu na parlamentarnim izborima zajedno osvojili proruski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

Krivokapić je odredio da njegova Vlada ima 12 ministarstava po uzoru na 12 apostola, a Bratić je bila na čelu resora prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Jedan od prvih njenih poteza na ministarskoj funkciji je bila masovna smjena direktora crnogorskih škola, a među onima koje je imenovala na njihova mjesta bilo je branioca ratnih zločinaca, promotera četničkog pokreta i antivaksera.

Smijenjeni direktori su tužili državu. Ministarstvo prosvjete procjenjuje da će nezakonite smjene Bratić državni budžet koštati oko 300.000 eura u vidu odštete direktorima.

Institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore tužila je krajem januara bivšu ministarku pred podgoričkim Osnovnim sudom. Tužbom se traži da ona isplati troškove nezakonitih smjena.

Inače, Bratić je za vrijeme mandata ostala, između ostalog, upamćena po snažnoj podršci SPC.

Pred sam kraj mandata je odobrila davanje licenci dvijema privatnim vjerskim srednjim školama SPC u Crnoj Gori što je bio uvod za dobijanje finsijske pomoći od 900.000 eura iz državne kase.

Centar za građansko obrazovanje uputio je u septembru 2022. godine inicijativu za preispitivanje licenciranja.

Naveli su da su licence za vjerske škole važeće tek nakon odobrenja Nacionalnog savjeta, koji zbog isteklog mandata nije postojao u aprilu, kada su sporne licence izdate.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je sve urađeno po zakonu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
20.04.2023-18:56 18:56

Tužioci ćute ka zlatne ribice…

Mrtvo Duboko
20.04.2023-22:37 22:37

Naravno da je po zakonu ali malo je dala! Mogla je odvojit nesto i za nas msnastir Kastrikovaču. Ljutidmo i na nju i na crkvu

Krsto
21.04.2023-03:43 03:43
Reply to  Mrtvo Duboko

vazno je da je tebi Vladika Pahomije dovoljno dao.I duboko