Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva usklađena sa preporukama ODIHR-a

Delegaciju ODIHR-a činili su šef Direktorata za izbore Aleksandar Šlik, pravni ekspert Julija Šipilova i koordinator na projektu za izborne procese Raul Muresan. Sastanak je pratio i delegirani predstavnik Misije OEBS-a u Crnoj Gori Filip Milačić

Predložena rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva su uglavnom tehnički usklađena sa preporukama iz izvještaja posmatračke misije, ali implementacija tih predloga zavisi od dogovora učesnika u tom procesu, ocijenjeno je tokom posjete eksperata ODIHR-a Skupštini Crne Gore.

foto skupstina.me

Kako je saopšteno iz Skupštine, u okviru posjete je održan sastanak sa članovima Radnog odbora 1 Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavsta, tokom kog je razgovarano o Nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika sa aspekta realizacije preporuka OEBS/ODIHR-a povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih izbora 2018. godine.

Eksperti su se sastali i sa potpredsjednikom Skupštine i predsjednikom Odbora Branimirom Gvozdenovićem, kako bi razgovarali o dosadašnjem učinku rada, ali i budućim koracima u pogledu reforme i realizaciji zadatih ciljeva Odbora.

“Osim toga, razgovarano je o praktičnim rješenjima i usklađenosti izbornog zakona sa ostalim zakonima. Dvodnevnu posjetu obilježio je konstruktivan dijalog članova Radnog odbora 1 sa ekspertima, predstavljen je rad i analizirane dosadašnje aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva, kroz detaljni pregled predloženih rješenja iz Nacrta zakona i razjašnjavanje određenih dilema, posebno u odnosu na organe za sprovođenje izbora”, navode u Skupštini.

Bilo je riječi o načinu izbora članova izbornih komisija, verifiikaciji potpisa podrške potrebnih za registraciju izbornih lista, kao i rješavanju pitanja pristupa biračkim mjestima osobama sa invaliditetom.

“Predstavljeni su primjeri dobre prakse i usklađenost predloga sa međunarodnim standardima, u cilju izrade kvalitetnih zakonskih rješenja, koji će rezultirati adekvatnom primjenom u praksi”, naglasili su u parlamentu.

Delegaciju ODIHR-a činili su šef Direktorata za izbore Aleksandar Šlik, pravni ekspert Julija Šipilova i koordinator na projektu za izborne procese Raul Muresan. Sastanak je pratio i delegirani predstavnik Misije OEBS-a u Crnoj Gori Filip Milačić.

U ime Radnog odbora 1 sastanku su prisustvovali koordinatorka Radnog Odbora 1 Marta Šćepanović i poslanici Jovana Laličić, Boris Mugoša i Neđeljko Rudović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve