Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Revizori nijesu mogli utvrditi ko je u URA-i koristio gorivo i za koje namjene, nepravilnosti u obračunima dnevnica…

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na godišnji finansijski izvještaj Građanskog pokreta URA za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na godišnji finansijski izvještaj Građanskog pokreta URA za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Revizori nijesu mogli utvrditi ko je u URA-i koristio gorivo i za koje namjene, nepravilnosti u obračunima dnevnica…

“Revizijom pravilnosti utvrđeno je da partije nije finansijske i druge radnje u svim materijalnim aspektima uskladio sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (tada važeći član 18), Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja (član 6), Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru i internih odluka o upotrebi sopstvenog vozila u službene svrhe i troškovima reprezentacije”, ističe DRI.

Revizori su utvrdili da je URA u 2019. godini sa računa za redovno poslovanje izvršila plaćanja obaveza po osnovu troškova izborne kampanje iz 2018. godine u ukupnom iznosu od 2.153,80 eura, što nije u skladu sa tada važećim Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Utvrđene su nepravilnosti u obračunu dijela dnevnica za službena putovanja na osnovu prezentiranih naloga.

“Iznos u Odluci o blagajničkom maksimumu nije usklađen sa Zakonom o sprječavanju nelegalnog poslovanja”, navodi se u izvještaju DRI.

Mjesečni izvještaji o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za 2019. godinu nijesu dostavljeni u propisanom roku nadležnom organu Poreske uprave.

“Partija nije obezbjedila dokaze o radno– pravnom statusu za lica angažovana ugovorom o djelu i s tim u vezi se nije moglo utvrditi da li je obračun poreskih obaveza pravilno izvršen na isplaćene naknade”, ističu revizori.

URA je, dodaje se u izvještaju, po osnovu upotrebe sopstvenih vozila u službene svrhe ostvarila troškove goriva u iznosu od 6.865,05 eura.

“Nije se moglo utvrditi ko je koristio gorivo i za koje namjene jer su troškovi pravdani samo fiskalnim računima bez putnih naloga ili odobrenja za potrošnju goriva”, navodi se u izvještaju.

URA je na ime troškova reprezentacije gotovinski iz blagajne isplatila iznos od 3.308,77 eura.

“Nije se moglo utvrditi na osnovu prezentiranih fiskalnih računa da li su ostvareni troškovi u skladu sa Odlukom Glavnog odbora partija o troškovima reprezentacije jer isti nijesu sadržali ovjeru ovlašćenog lica za odobrenje troškova niti ovjeru lica koje je koristilo ugostiteljske usluge”, navodi DRI.

Na osnovu prezentirane dokumentacije, partija nije vršila zavođenje faktura.

Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2019. godinu je takođe izvršena provjera realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu.

“Revizijom Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja za 2019. godinu utvrđeno je da je partija realizovala tri od deset datih preporuka, tri nije realizovala, dok se relizacija četiri preporuka nije mogla utvrditi jer Partija u 2019. godini nije učestvovala na izborima, a preporuke se odnose na izborne kampanje”, zaključuju revizori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve