Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Resor Bratić: SD u prepoznatljivom stilu ponovo pokušava da se naruga i državi i društvu

Iz SD-a su ranije saopštili da je resor ministarke Vesne Bratić izgubio spor sa predstavnikom Sindikata, te da je sličan ishod bio i sa druga dva spora sa smijenjenim direktorima

SD u svom maniru i prepoznatljivom stilu ponovo pokušava da se naruga i državi i društvu, optužujući Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i ministarku Bratić da se na rušilački način ponaša prema jednoj od najvažnijih institucija našeg Sistema, poručili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u reagovanje na navode Socijaldemokrata (SD) Crne Gore.

Iz SD-a su ranije saopštili da je resor ministarke Vesne Bratić izgubio spor sa predstavnikom Sindikata, te da je sličan ishod bio i sa druga dva spora sa smijenjenim direktorima.

Reagovanje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta prenosimo integralno:

Zaista nevjerovatno. Oni koji su poput tridesetogodišnje pijavice isisali svaki zdravi atom iz crnogorske ekonomije, devastirajući kulturne institucije, obrazovni sistem, kompletnu infrastrukturu koja je građena decenijama, izvrgavajući ruglu svaki pozitivni pokušaj da se kreiraju zdrave ideje i implementiraju ekonomski održivi planovi napretka, danas optužuju ljude koji skromno i odgovorno rade na promjenama boreći se sa ovoma gonijom koja je zadesila naše društvo.

Ovi ostaci boljševičke dogme koja je sistemom negativne selekcije, postavljajući na ključna mjesta odane aparatčike sa srednjom školom ili falsifikovanim diplomama, pokušavaju da prikriju ono što se prikriti ne može, a to je potpuno urušavanje sistema vrijednosti na kojima počiva svaka civilizovana država. To su plodovi njihovog pregnuća i rada u poslednjih tri decenije.

Rukovodeći kadar MPNKS –a svim snagama pokušava da takvu praksu izmijen ii ukine, ali kako su problem sistemske prirode, kako su praktično srasli sa samomi nstitucijom i sistemom, potrebna je ogromna volja i napor da se isprave sva nepočinstva koje je sprovela poslednja komunistička, kleptokratska i despotska družina u slobodnoj Evropi.

Uvjeravamo vas da ćemo nastaviti sa efikasnim i kvalitetnim radom kao i do sada. Ono što vama i vama sličnim smeta jesu promjene koje su se desile u našem Ministarstvu, a one jesu obimne i kvalitetom i kvantitetom. Naravno, za dobre ljude će uvijek biti mjesta, a tome najbolje svjedoče ljudi koji ostaju na svojim radnim pozicijama i koji pokazuju ogromnu želju za promjenama. Oni su već dio pobjedničkog tima, sviđalo se to vama ili ne.

Pojedinci, koji su nezadovoljni promjenama mogu se obratiti nadležnim institucijama, ali vjerujte te same institucije su pod kontrolom vašeg odumirućeg sistema i brzo će i u tom dijelu doći do promjena, kada će časne sudije i tužioci dijeliti pravdu, a ne nepravdu.

A to kako “sude” još uvijek, nažalost vaše sudije, i kako nas “brane” zaštitnici imovinskih prava Crne Gore najbolje govore iskustva direktora pojedinih škola i vrtića. Prenosimo samo neka od iskustava:

Na ročištu sam doživjela napade od strane bivšeg direktora i njegovog advokata, pa mi nije bilo jasno da li sam ja tužena u postupku. Imenovani je iznosio grube kvalifikacije na moj račun, osvrtao se na događaje u periodu kada je bio director Ustanove, o čemu ja ili ništa nisam znala ili mi profesionalni razlozi ne dozvoljavaju da to komentarišem. Sve vrijeme se radilo o pokušaju diskreditacije mene kao ličnosti sa ciljem da se dokaže da ja nemam kompetencije za obavljanje ove funkcije.

Znam da u ovim slučajevima državu zastupa Zaštitniki movinsko-pravnih interesa Crne Gore i da je dužnost ovog organa da osporava navode tužioca iz tužbe. Nažalost, lice ispred ove institucije nijednom nije uzelo riječ radi osporavanja navoda iz žalbe. Ostala sam u šoku da tuženu (u ovom slučaju Crnu Goru) nema ko da brani i da je tužilac preuzeo kompletno upravljanje ročištem, dok su se iznosile razne neprovjerene i neutemeljene kvalifikacije na račun institucija sistema i mene lično.

U svojstvu svjedoka na glavnoj raspravi u pravnoj stvari tužioca bivšeg odgovornog lica ustanove, protiv tužene Države Crne Gore – MPNKS, koju zastupa zakonski zastupnik Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, Osnovnom sudu u Podgorici, trebalo je da dostavim traženu dokaznu dokumentaciju o zatečenim nepravilnostima u radu bivšeg odgovornog lica te ustanove.

U trenutku davanja odgovora na pitanje sudije u vezi sa prvom uočenom nepravilnošću u radu razriješenog odgovornog lica ustanove, a bila je riječ o zatečenom računaru u direktorskoj kancelariji, čiji su podaci, prije mog stupanja na dužnost v.d. direktora, namjerno izbrisani, a hard disk namjerno zamijenjen novim, Zakonski zastupnik Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore je, iznebuha, na moje, a reklo bi se, i čuđenje sudije, prekinuo moje iznošenje pitanjem da li je bivše odgovorno lice ustanove obezbijedilo blagovremeni tačan unos podataka u Informacioni sistemo brazovanja Crne Gore. Suština je da je, po mom mišljenju, Zakonski zastupnik Zaštitnik imovinsko pravnih interesaCrne Gore, navedenim pitanjem, u najmanju ruku, krajnje nezainteresivano i nepromišljeno, prekinuo moje vrlo bitno iznošenje, u svojstvu svjedoka. Sudija nije uzeo u obzir donijetu dokaznu dokumentaciju, uz obrazloženje da je istu trebalo dostaviti na drugi način, iako je, meni, kao svjedoku, u Pozivu za glavnu raspravu, između ostalog, pisalo samo: ,,Neophodno je da nam dostavite dokumentaciju…”, bez navođenja načina i roka njenog dostavljanja. Davanjem kratkog odgovora na pitanje zakonskog zastupnika Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, sudija je pozdravio svjedoka.

Ali promjene i vaš politički nestanak vaše sudije neće zaustaviti….

I kako je neko rekao „Lopovi se kriju i od fotografa, a pošteni političari koji kradu već decenijama pojavljuju se i u štampi i na televiziji bez stida i bez obraza.”

Moramo razlikovati život od njegovog smisla gospodo iz SD-a. Nas bi to ne razlikovanje dovelo na vaš stadijum promišljanja, a to je samoživot, bez višeg cilja, bez duha. To bi značilo živjeti u besmislu, u životnom apsurdu.

Naše životno i duhovno iskustvo nam govori da su etika i moral jedino smisleni i da bez njih zajednice, odnosno društva ne može biti. Zato smo počeli da razvijamo baš te vrijednosti u Ministarstvu i samom sistemu prosvjete, da bi naša djeca prije svega stvarala duhovnu zajednicu, gdje će ljubav, empatija i moral, a ne kleptomanstvo i otuđenost, biti na prvom mjestu.

Tako će, nadamo se, ponovo doći do stvaranja prave zajednice, tako ćemo ponovo razviti brigu za ljude sa kojima živimo i dijelimo život u našoj Crnoj Gori, obnavljajući one prave vrijednosti Njegoševske, tradicionalne i čojstvene domovine svih naših ljudi.

I nemojte brinuti, mijenjajući sam sistem obrazovanja, promijenićemo poglede naše djece, naučićemo ih ono što su govorili Star iGrci, da Elita može biti samo duhovna, a vi ćete se sa svojim zgrnutim bogatstvom već snaći po off-shore destinacijama u fatalnom zagrljaju vašeg Šefa, no ne zaboravite riječi Demokrita: ‘Nade obrazovanih jače su od bogatstva neukih’

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
03.04.2022-09:16 09:16

Svrgnutog premijera je, po njegovoj izjavi, sputavao zakon u njegovim pregnućima i zamasima, za razliku od vas koji se nijeste slijepo držali slova prava, ka pijan plota. Koliko ste šćeli još ,,osloboditi” Crnu Goru da nema, tog ama baš sasvim nepotrebnog sudstva i zakona, to sami ,,vaš bog” zna. Lopovima i zločincima su uvijek krivi policajci tužioci i sudije koji ih stalno sputavaju u njihovim pregnućima. Poštovana gospođo ministarko za svaku izgubljeni sudski spor, valjda bi trebali se izviniti ako ne svijema onda makar oštećenim građanima.

Mitar
04.04.2022-17:48 17:48

Da je Bratka donijela rjesenja da valja ne bi ni bilo potrebe da je “brani” Zastitnik ustvari je zastupa al ne može Vesna postić 100 resora