Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

RELIKT TRAMPOVE ADMINISTRACIJE Grenel i dalje gura velikosrpsku priču

''Ambasadorka po ličnom nahođenju gura DF i Demokrte nezavisno od Stejt Departmenta i Pentagona! Ona vodi svoju privatnu igru i koristi to što se nova Bajdenova administracija nije uhodala. Sve se čini po nalogu Grenela koji je svesrdno pomagao Vučiću u ostvarivanju takozvanog rusko-srpskog plana''

Ekstravagantni tajkun koji je u novembru prošle godine okončao mandat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp ostaće upamćen, ako ne kao jedan od najgorih, onda kao jedan od najkontroverznijih predsjednika u istoriji Amerike.

Tramp, koji je prema mišljenju većine relevantnih američkih i svjetskih analitičara veoma neuspješno obavljao ulogu predsjednika, bio je na dobrom putu da potpuno uruši vrijednosti na kojima počiva ne samo zapadna demokratija, već i čitava zapadna civlizacija.

S obzirom da je imao tendenciju da na velika vrata uvede desničarske trendove u svijetu koji se kose sa svim vrijednostima zapada i popusti pod ruskim uticajem, nije ni čudo što su se iskreni prijatelji SAD-a iz Evrope i Svijeta nakon njegovog izbornog poraza ekspresno distancirali od čovjeka kojeg je svojevremeno holivudska legenda Arnold Švarceneger nazvao “najlošiji šef američke države u istoriji”.

Renesansa nacionalizma u regionu

Tramp će u Americi i najvećem djelu Evrope ostati upamćen kao čovjek sa ekstremno radikalnim stavovima koji je mogao da izaziva simpatije samo kod ideološki i programski slično orijentisanih nacionalističkih političara kao što su mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Donald Tramp: Zamalo srušio svijet zapadnih vrijednosti

Stoga i ne čudi što je spoljnopolitička administracija ovakvog predsjednika pokazala  veliko neznanje, trapavost i nepromišljenost kada su u pitanju delikatni međunarodni odnosi.

Za vrijeme Trampove administracije, politike velikodržavlja i nacionalizma doživljavaju renesansu u regionu, a to se nažalost, najlakše moglo uočiti na primjeru Crne Gore. Jer, da nije bilo Trampove administracije i njenog uticaja u regionu, teško da bi nakon 30. avgusta ekstremne velikosrpske partije uz agresivnu klerofašističku retoriku, došle na vlast.

Međutim, znajući da je Trampova administracija kada je u pitanju region bila gotovo na istim talasnim dužinama sa ruskom politikom, dobro je da ovakvo djelovanje nije uzrokovalo eskalaciju nasilja u regionu.

Posebno je olakšavajuća okolnost da je administracija u SAD promijenjena prije nego što je Tramp, u želji da izigrava velikog državnika, preko svog izaslanika Ričarda Grenela uspio da ”riješi” balkansko pitanje formiranjem tri velike  nacionlane države – srpske, albanske i hrvatske. Ovakva solucija zasigurno ne bi donijela ništa dobro niti regionu ni Evropi, već bi dovela do eskalacije političke krize, a možda i do novog rata. Stoga i ne čudi što je gotovo čitava Evropa odahnula nakon odlaska kontroverznog Njujorčanina.

Relikt Trampove administracije

Nakon što je u januaru Džozef Bajden preuzeo predsjedničku funkciju u SAD, svijet je naizgled odahnuo, ali nova američka administracija još uvijek ima pune ruke posla da sanira diplomatsko-politički haos koji je ostao kao relikt Trampove administracije.

Grenel sa svojim bračnim partnerom Lašijem posjetio Albaniju u avgustu

Mastodontska mreža diplomatskih predstavništava ni  izbliza nije dovedena u red, a u zemljama regiona ostali su mnogi relikti bivše administracije koji su zbog svoje nekompetentnosti i neupućenosti omogućili nesmetan upliv ruskog uticaja i u regionu dozvolili velikodržavne hegemonističke aspiracije.

Kada je u pitanju region, glavna osoba za sprovođenje zlokobne Trampove agende ”rješavanja” problema na Balkanu podsticanjem velikodržavnih projekata je Ričard Grenel koji je 4. oktobra 2019. godine imenovan za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova.

Ova odluka je bila iznenađujuća, budući da je američka administracija krajem avgusta 2019. već imenovala diplomatu Matjua Palmera za specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom. To govori u prilog okolnosti da je Grenel bio Trampov čovjek sa specijalnim zadatkom ”sređivanja” Zapadnog Balkana kome je, kako se spekulisalo, u slučaju uspjeha bilo obećano mjesto državnog sekretara.

Grenel i dalje gura

Glavne uzdanice Grenela za ostvarivanje regionalnog projekta za Balkan su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači koji su prosto šenili pred njim čekajući da im baci teritorijalne mrvice u nekom zlokobnom projektu neprirodne velikodržavne podjele Blakana. Sve ostale politike u regionu tretirane su kao nepogodne, čak i neprijateljske, a posebno je stimulisan velikosrpski nacionalizam i hegemonizam prema Crnoj Gori.

”Meni Crna Gora i sjever Kosova, jeli tako? A njemu ostatak?”

Ni Kosovo nije bolje prolazilo o čemu govori i izjava tadašnjeg vršioca dužnosti kosovskog premijera Albina Kurtija koji je prošle godine optužio Grenela za ,,direktno učešće” u padu njegove vlade.

Promjena spoljnopolitičkog kursa SAD-a i generalno agende prema Zapadnom Balkanu je najavljena kad je Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) 7. septembra preuzeo novu dužnost zamjenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State departmenta, i ulogu posrednika između Beograda i Prištine.

Međutim, isuviše malo vremena je prošlo da bi glomazna američka administracija počela u djelo da sprovodi zacrtane poteze za sanaciju situacije u regionu. Dok do uhodavanja ne dođe, jasno je da će uticaj Trampove administracije, po principu političke inercije i dalje biti prisutan.

Grenel i Siniša Mali u noćnom provodu u Beogradu, avgust 2021.

U prilog tome govori i Grenelov nedavni boravak u Beogradu i Albaniji. Tom prilikom, Grenel je na svom Instagram profilu objavio slike i video sa žurke na kojoj mu je društvo pravio srpski ministar finansija Siniša Mali sa kojim, kako kaže, uvijek provodi dobro vrijeme. Kasnije je sa svojim bračnim partnerom Metom Lašijem (Matt Lashey) boravio u Albaniji što je takođe objavljeno na Instagramu.

Džudi igra po Grenelovoj melodiji

Da je Trampova politika i dalje aktivna u regionu, možda je i najbolje uočljivo na primjeru Crne Gore. Naša država kuburi sa nesposobnom, nacionalističko-teokratskom vlašću koja je nusprodukt spoljnopolitikog djelovanja bivše američke administracije.

Kako saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih diplomatksih krugova Grenel je direktno zaslužan za dovođenje Džudi Rajzing Rajnke na mjesto ambasadarke u Podgorici. Ona je otvoreno podržavala smjenu vlasti u Crnoj Gori, pozivala na masovni izlazak na izbore, a nakon izbora govorila je da je očekivala da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ”izvesti tenkove na ulice”.

Džudi Rajzing Rajnke i Amfilohije: Da li joj je Grenel sugerisao da se što češće sastaje sa pokojnim mitropolitom Srpske crkve?

Rajnke je, kako saznajemo, bliska rođaka Grenelovog partnera Meta Lašija koja je dovedena da završi zadatak za Aleksandra Vučića i Trampovu administraciju.

”Iako se promijenila administracija, Rajnke i dalje neumorno radi na ostvarivanju projekta za region koji joj je ispostavila administracija koja je uostalom i dovela u Podgoricu. Spekuliše se da upravo Rajnke stoji iza nedavne inicijative DF-a i Demokrata za rekonstrukciju vlade, iako ona u razgovoru sa bliskim prijateljima i saradnicima to uporno negira i ističe da iza te političke akcije stoji ambasada jedne moćne evropske zemlje”, rekli su naši izvori dobro upućeni u diplomatska dešavanja.

Kako nam je rečano, ono što treba imati u vidu je da Rajnke taj projekat vodi ”solo”, nezavisno od politike nove američke administracije.

”Rajnke po ličnom nahođenju gura DF i Demokrte nezavisno od Stejt Departmenta i Pentagona! Ona vodi svoju privatnu igru i koristi to što se nova Bajdenova administracija nije uhodala. Sve se čini po nalogu Grenela koji je svesrdno pomagao Vučiću u ostvarivanju takozvanog rusko-srpskog plana”, rekli su naši izvori potencirajući ptanje ”da li je ovo izdaja američkih interesa”.

Sada je makar jasno da nova američka adminsitracija i njena spoljnopolitička agenda nije još zaživjela i da ćemo još malo morati da pričekamo na saniranje globalnog haosa koji je ostao iza kontroverznog Donalda Trampa.

Balša Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jovo Z
05.10.2021-18:30 18:30

Samo im još Svetozar fali.

Sara
05.10.2021-21:51 21:51

gospodin Djukanovic je trebao upozoriti..nazalost .nas Pres'ednik je preblag,,zato neo-cetnici rade sto rade i svi njihovi prijatelji..CG ,je u jednom uzasnom..primitivnom..i opasnom haosu..

Lea
06.10.2021-06:12 06:12

Kakvi likovi, prava galerija!