Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Regioni u Evropi ne dijele samo zajedničke izazove, već i zajedničke potencijale

Takođe, u Deklaraciji su istaknuta programska dokumenta koja su finalizovana, usvojena i objavljena u proteklom periodu, kao i postignuti Evropski zeleni dogovor koji predstavlja mapu puta za održivost ekonomije EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti u svim oblastima politike i tranziciji čineći je pravednom i inkluzivnom za sve

Regioni u Evropi ne dijele samo izazove, već i potencijale i šanse za napredak, zbog čega je potreban zajednički rad u ostvarivanju ciljeva Strategije Evropske unije za Dunavski region (EUSDR), poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je danas predstavljao Crnu Goru na sastanku ministara u okviru IX foruma EUSDR, kojim je završeno uspješno predsjedavanje Hrvatske ovom strategijom. Sastanak, koji je danas organizovan putem video linka, otvorio je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

EUSDR je makro-regionalna strategija koja ima za cilj stvaranje sinergije i koordinacije između postojećih politika i inicijativa na području Dunavskog regiona. U sprovođenju strategije učestvuje 14 zemalja dunavskog riječnog sliva, od kojih su devet članice EU (Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka i Njemačka), dok ostalih pet čine zemlje nečlanice EU (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Srbija i Ukrajina).

Na sastanku je usvojena ministarska Deklaracija u kojoj je akcenat stavljen upravo na nepovoljnim dešavanjima koja su obilježila predsjedavanje Hrvatske – konkretno na COVID-19 krizu, kao i snažan zemljotres koji je imao razoran uticaj na Zagreb kao trgovački, ekonomski, kulturni i razvojni centar Hrvatske.

Takođe, u Deklaraciji su istaknuta programska dokumenta koja su finalizovana, usvojena i objavljena u proteklom periodu, kao i postignuti Evropski zeleni dogovor koji predstavlja mapu puta za održivost ekonomije EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti u svim oblastima politike i tranziciji čineći je pravednom i inkluzivnom za sve.

Ova godina predstavlja deceniju postojanja strategije, pa se Deklaracija odnosi na aktivnosti koje su se realizovale u proteklom periodu, ali i na planove za sljedećih 10 godina.

Drljević je naglasio vodeću ulogu koju ima EU u procesu implementacije strategije i koordinacije njenih prioriteta, kao i značaj uključivanja makroregionalnih prioriteta u programska dokumenta za narednu finasijsku perspektivu.

“Regioni u Evropi ne dijele samo zajedničke izazove, već i zajedničke potencijale i šanse za napredak. Stoga, dok ostvarujemo glavne ciljeve EUSDR-a, doprinosimo cijelom Podunavlju koji je u istorijskom, socijalnom, političkom i ekonomskom pogledu jedan od najvažnijih regiona EU i cijele Evrope. S obzirom na to da svi dijelimo i promovišemo evropske vrednosti, postoji veliki potencijal da u tome budemo jedinstveniji i istrajniji nego ikada ranije“ kazao je glavni pregovarač.

On je čestitao Hrvatskoj na uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju Strategijom, a kolegama iz Slovačke na preuzimanju predsjedavanja, te im poželio mnogo uspjeha u implementaciji značajnih aktivnosti u kontekstu Strategije EU za Dunavski region.

“Crna Gora će biti pouzdan partner svima u budućim aktivnostima EUSDR-a, sa ciljem njenog daljeg razvoja, uz kontinuiranu posvećenost koja je ključna prilikom uspješne implementacije strategije“, zaključio je Drljević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve