Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Regionalna saradnja ključna za napredak Zapadnog Balkana

Poručeno sa sastanka Bečića sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, i tom prilikom istakao da je regionalna saradnja ključna za napredak Zapadnog Balkana.

Uz konstataciju da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, predsjednik Skupštine razmijenio je mišljenja sa članovima Predsjedništva o regionalnoj saradnji, kao i o evropskoj perspektivi dvije prijateljske zemlje.

“On je istakao da Crna Gora u potpunosti podržava cjelovitost i integritet Bosne i Hercegovine i naglasio da bogata bilateralna saradnja predstavlja primjer dobrosusjedskih odnosa”, saopšteno je iz Skupštine.

Bečić je ocijenio da su evropska aspiracija i jačanje regionalne saradnje prioriteti nove parlamentarne većine.

“U tom kontekstu, iskazana je spremnost države da, kao kandidat za članstvo u EU koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, susjednoj BiH pruži neophodnu pomoć i podršku u integracionim procesima”, navodi se u saopštenju.

Naglasivši da je za BiH od vitalnog značaja da odnose sa Crnom Gorom zadrži i unaprijedi, članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović ocijenili su da postojeće dobrosusjedstvo može biti primjer cijelom regiionu Zapadnog Balkana.

Oni su pozdravili međuetničku komponentu Crne Gore, ocijenivši da je za strateški napredak neophodno da dijele istovjetnu posvećenost prema pitanjima koja su od obostranog interesa.

Govoreći o potencijalima ekonomske saradnje, zajednički je konstatovana potreba poboljšanja saobraćajne povezanosti i prepoznat značaj Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan u pogledu regionalnih infrastrukturnih projekata.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će parlamentarna diplomatija doprinijeti produbljivanju odnosa, uz naglasak na nastavak bliske saradnje parlamentaraca BiH i Crne Gore na bilateralnom i multilateralnom nivou.

Sastanku je prisustvovala i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve